Verkkouutiset

Sunnuntaisuomalainen: Intersukupuolisten vauvojen hoidossa kiistaa

Suomessa syntyy joka vuosi lapsia, joiden sukupuolta ei voida yksiselitteisesti määritellä tytöksi tai pojaksi. Lääkärit ovat erimielisiä siitä, kuinka heitä pitäisi hoitaa, kirjoittaa Sunnuntaisuomalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaikeimpien ja epäselvimpien potilaiden diagnosointi ja hoito on keskitetty Oulun ja Helsingin yliopistollisiin sairaaloihin. Oulussa intersukupuolisia vauvoja ei ole enää tällä vuosituhannella leikattu, jos leikkaukseen ei ole ollut muuta kuin esteettisiä syitä.

– Lapsen terveitä sukuelimiä ei pidä leikata ennen kuin hän itse ymmärtää leikkausten mahdolliset hyödyt, haitat ja riskit, lastenkirurgi Mika Venhola Oulun yliopistollisesta sairaalasta sanoo Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalaiselle.

Osastonylilääkäri Seppo Taskinen Helsingin seudun yliopistollisesta keskussairaalasta on eri mieltä.

– Jos lapsella on häiritsevän näköiset sukuelimet, totta kai ne korjataan. Leikkauksista on saatu potilailta hyvää palautetta, hän sanoo.

Mika Venhola muistuttaa, että osa sukuelinten leikkauksista on peruuttamattomia. Jos potilaalle on valittu hänen kokemuksensa vastaiset sukuelimet, niitä voi olla mahdotonta korjata myöhemmin ennalleen.

Seppo Taskinen painottaa, ettei sukupuolen määritteleminen ole epäselvissäkään tapauksissa arpapeliä. Hän ei tiedä yhtäkään potilasta, joka olisi hakeutunut aikuisiällä sukupuolenkorjausleikkaukseen siksi, että olisi saanut lapsena virheellistä hoitoa.

– Sen sijaan olen törmännyt muutamiin potilaisiin, jotka ovat myöhemmällä iällä ihmetelleet, miksei poikkeavia sukuelimiä korjattu jo lapsena.

Myös maailmalla intersukupuolisten lasten kosmeettiset leikkaukset ovat saaneet runsaasti huomiota. Esimerkiksi Euroopan neuvosto kehotti viime vuoden lopulla jäsenmaitaan varmistamaan, ettei intersukupuolisia lapsia leikattaisi kosmeettisista syistä.

Joissakin maissa intersukupuolisuus on huomioitu henkilöllisyystodistuksissa. Muun muassa Saksassa ja Australiassa on mahdollista jättää virallinen sukupuoli määrittelemättömäksi. Suomessa kaikkien kansalaisten on oltava virallisesti miehiä tai naisia.

Intersukupuolisuuden yleisyyttä on vaikea arvioida, sillä termille annetut merkitykset vaihtelevat. Yleisen arvion mukaan intersukupuoliseksi syntyy joka kahdestuhannes lapsi eli Suomessa noin 30 lasta vuosittain. Mika Venhola arvioi, että tiukkojen kriteerien mukaan Suomessa syntyy 5–8 intersukupuolista vuodessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)