Verkkouutiset

Amerikkalaisjulkaisu: Onko Suomi USA:n seuraava johtava liittolainen?

Suomen kirjoitetaan sekä olevan puolueettomuudestaan kuuluisa että pelkäävän Venäjän aggressiota.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

National Interest -julkaisu kirjoittaa Suomi-artikkelissaan Finland: America’s Next Top Ally? suomettumisen olevan termi pienelle valtiolle, joka sijaitsee paljon suuremman vieressä ja pitää yllä varovaisen puolueetonta ulkopolitiikkaa.

– Vastavuoroisesti sen suurempi naapuri ei murskaa sitä, julkaisu määrittelee.

National Interestin mukaan ”ei, Suomi ei voinut liittyä Natoon (eikä se liittynyt edes Euroopan unioniin ennen vuotta 1995, Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen)”, mutta ainakin Suomella oli valinnanvapaus josta puolalaiset, tshekit ja unkarilaiset saattoivat kylmän sodan aikana vain haaveilla.

– Mutta onko Suomi hylkäämässä puolueettomuuden ja tulossa Amerikan uusimmaksi pohjoismaiseksi liittolaiseksi?

Amerikkalaisjulkaisu esittelee Suomen ja USA:n puolustusyhteistyösopimusta, joka ei sisällä velvoitteita, ja vertailee tilannetta Ruotsiin. Venäjän Vladimir Putinin kerrotaan sanoneen tuovansa joukkoja rajoille, jos Suomi liittyy Natoon.

Julkaisu kysyy, miksi Suomi etsii lähempiä sotilaallisia siteitä lännen kanssa.

– Ilmeinen vastaus on että Suomi ja Ruotsi ovat huolissaan. Venäjän interventio Ukrainaan, Moskovan jyrinä kohti Baltian maita ja Venäjän ilmatilaloukkaukset Suomelle ja Ruotsille pitävät heitä varpaillaan.

– Kuten Suomi oppi talvisodassa, maailma tuomitsee aggression samalla kun ei tee sille mitään, National Interest kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)