Verkkouutiset

IS: Tähän sopimukseen Venäjä voisi Suomessa vedota

Vladimir Putinin entinen talousneuvonantaja arvioi Venäjän voivan nostaa maiden välisen valtiosopimuksen esiin, jos Suomi hakee Nato-jäseneksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentin talousneuvonantajana 2000-luvun alussa toiminut Andrei Illarionov pitää Ilta-Sanomien haastattelussa ongelmana Suomen ja Venäjän valtiosopimuksen kohtaa ”voimakeinoilla uhkaamisesta”.

Suomi ja Venäjä solmivat valtiosopimuksen 1992. Sen artikla 4:n mukaan ”sopimusosapuolet pidättäytyvät voimakeinoilla uhkaamisesta tai niiden käytöstä toisen osapuolen alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta vastaan… Sopimuspuolet eivät käytä eivätkä salli aluettaan käytettävän sellaiseen hyökkäykseen toista sopimuspuolta vastaan”.

”Jos Suomi aloittaisi esimerkiksi konsultaatiot Naton kanssa tai jopa liittyisi Natoon, niin sen voitaisiin sanoa ’synnyttävän uhkan Venäjälle’, ja siihen voitaisiin vastata jonkinlaisella hyökkäyksellä”, Andrei Illarionov sanoo IS:lle.

”…kun nyt kysytte Nato-jäsenyydestä, niin en yllättyisi lainkaan, jos Venäjä yrittäisi jälleen kerran rajoittaa Suomen itsenäisyyttä, kuten aikanaan oli kuuluisan suomettumis-termin aikana”, hän toteaa.

Valtiospimuksen artikla 10 takaa Venäjälle oikeuden tukea Venäjältä peräisin olevien ”omaperäisyyden säilyttämistä Suomessa”.

Illarionovin mukaan nykytilanteessa ”on vaarana, että Kremlissä voidaan katsoa nyt Suomessa asuvien venäläisten kuuluvan de facto Kremlille”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)