Suomalaisia palkataan kiivaasti ulkomaille – HS: Hoitajien palkkaukselle pantu stoppi

Erityisesti it-alan työntekijöitä virtaa Suomesta ulkomaille.

  • LKS 20150803 20150721 Salon TE-toimisto 9. heinäkuuta 2015. Microsoft vähentää Suomesta enintään 2 300 työntekijää seuraavien kuukausien aikana. Toiminnot Salossa lopetetaan, ja työtehtäviä siirretään sieltä Espooseen ja Tampereelle. LEHTIKUVA / ALEKSI TUOMOLA

    TE-toimistojen kautta on lähtenyt Ruotsiin runsaasti it-ammattilaisia.

    ()

Suomalaisia teknologia-alan ammattilaisia palkataan kiivaasti Ruotsiin ja Viroon, kertoo Helsingin Sanomat.

EURES-asiantuntija Tomi Puranen Varsinais-Suomen TE-toimistosta arvioi Ruotsiin menneen parin viime vuoden aikana noin 40 informaatioteknologian ammattilaista Suomesta. Myös Viroon arvioidaan menneen kymmeniä it-ammattilaisia.

”Suomessa on valtava potentiaali, arviolta 12 000 ammattilaista, jotka voisivat olla käytettävissä. Ruotsissa taas on suuri pula it-alan työntekijöistä”, ruotsalainen EURES-neuvoja Jerker Claesson kertoo.

Hänen mukaansa työntekijävirta on vasta alkua. Ruotsissa tarvitaan alalle 60 000 uutta osaajaa vuoteen 2020 mennessä.

TE-toimiston työpaikkahaku ulkomaille tarjoaa parhaillaan 140 työpaikkaa, joista 41 on it-alan tehtäviä. Suurin osa on Ruotsissa.

Listatut työpaikat ovat läpäisseet Suomen viranomaisen seulan. Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeistuksen mukaan esimerkiksi hoitoalan työpaikkoja ei välitetä juuri nyt lainkaan.

Syynä on alan työntekijäpula Suomessa. Sama pätee myös muun muassa kokki- ja lääkärihakuihin.

It-alan työntekijöistä on puolestaan ylitarjontaa, mutta työllisyyden kehitystä seurataan ja ilmoittelua säännöstellään heti, kun se on tarpeen.

”Jo nyt joistakin ohjelmoijista ja pelialan osaajista on pulaa”, Tomi Puranen kuvaa.

Purasen mielestä ulkomaille lähtö on it-ammattilaiselle aina kannattavampaa kuin työttömyys.

”Tällä alalla ammattitaito vanhenee nopeasti.”

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.