Verkkouutiset

Kansanedustaja haluaa estää anonyymit välityspalvelut nettikeskusteluista

Perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Hongisto on jättänyt eduskuntakyselyn anonyymien välityspalveluiden käytöstä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vanhempana konstaapelina työskennellyt kansanedustaja Reijo Hongisto toteaa kirjallisessa kysymyksessään, että ”kansalaisille on sananvapauden nimissä annettu mahdollisuus kirjoittaa erilaisilla sähköisillä foorumeilla nimimerkillä taikka nimettömänä. Kirjoituksia voi jättää ja julkaista ilman palstalle rekisteröitymistä. Näin toimien palstan ylläpitäjäkään ei tiedä kirjoittajan henkilöllisyyttä eikä sitä, miltä tietokoneelta kirjoitus on lähetetty”.

Hongiston mukaan ”sananvapauden nimissä tapahtuva anonyymi kirjoittelu puolustaa paikkaansa niin kauan kun kirjoituksilla ei syyllistytä oikeudenloukkauksiin. Jos kirjoituksilla loukataan jonkun henkilön kunniaa taikka kirjoitusten kohde kokee kirjoitukset uhkauksina, on hänellä oikeus tehdä asiasta poliisille tutkintapyyntö”.

Poliisilla ei kuitenkaan ole kansanedustajan mukaan riittäviä keinoja selvittää anonyymiä nettikirjoittelua. Hongisto viittaa tilanteisiin, jossa on käytetty ulkomaisia ip-osoitteita anonyymin proxyn asentamisen kautta.

”Mikäli tutkinnan kohteena oleva viesti on lähetetty suomalaiselta tietokoneelta ilman IP- osoitteen kierrätystä, on osoite yleensä foorumin ylläpitäjän tiedossa. Foorumin ylläpitäjän ei kuitenkaan nykyisen lainsäädännön mukaan tarvitse paljastaa yli kolme kuukautta vanhaa herjausviestin lähettäjän IP-osoitetta, mikäli kyseessä on rikos, jonka maksimirangaistus on alle neljä vuotta vankeutta. Pääsääntöisesti tutkittavien rikosten rangaistusmaksimi jää tuon rajan alle, joten poliisi saa tiedot vain enintään 3 kuukautta vanhoista kirjoituksista. Poliisi kokee tämän ongelmaksi, koska monta kertaa tuo 3 kuukauden aikaraja on jo ylittynyt siinä vaiheessa, kun asianomistaja tekee poliisille tutkintapyynnön. Poliisin tutkintamahdollisuudet paranisivat huomattavasti, mikäli foorumien ylläpitäjien tietojenluovutusvelvollisuutta lisättäisiin. Tämä olisi mahdollista esimerkiksi nostamalla 3 kuukauden vanhenemisraja 6 kuukauteen”, kysymystekstissä todetaan.

Reijo Hongiston mukaan kiinnijäämisriski on erittäin pieni, koska viestien lähettäjää on vaikea selvittää. ”Tämä lisää herjaavia ja loukkaavia kirjoituksia ja jopa uhkausviestejä. Monien kansalaisten mielestä tämä ei voi olla sananvapauden hinta”.

Kansanedustaja Hongisto kysyy ministeriltä ”mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä estääkseen anonyymien välityspalvelujen käytön Suomessa toimivilla keskustelufoorumeilla”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)