Verkkouutiset

Tutkimuslöytö: Hometalojen toksiineilla ja mikrobien rakenneosilla haitallinen yhteisvaikutus

Suomalaisissa kosteuden vaurioittamissa rakennuksissa yleisesti esiintyvien homeiden toksiinit ja homeiden ja bakteereiden rakenneosat voimistavat toistensa haitallisia vaikutuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ihmisessä vastaava yhteisvaikutus voi merkitä tulehdusvasteiden lisääntymistä hengitysteissä. Tämä havainto tehtiin ihmisen makrofagisoluissa, jotka ovat tärkeitä tulehduksen käynnistäjiä hengitysteissä.

Yhteisvaikutus tuli esille jo hyvin pienillä toksiinien ja rakenneosien pitoisuuksilla, kertoo Itä-Suomen yliopisto tiedotteessaan.

Yhteisvaikutus saattaa olla pitkään etsitty mekanismi, jolla toksiinit eli homeiden ja bakteereiden myrkylliset aineenvaihduntatuotteet vaikuttavat ihmiseen. Yksityiskohtaista vaikutusmekanismia, kuinka hometoksiinit aiheuttavat oireita ei toistaiseksi tunneta.

Voimistuneita yhteisvaikutuksia havaittiin tulehdusta käynnistävien sytokiinien ilmentymisessä sekä solurakenteiden vaurioissa. Nämä havainnot tehtiin, kun ihmisen makrofagi- eli syöjäsoluja altistettiin solukokeissa toksiineille yksin ja samanaikaisesti mikrobien rakenneosien kanssa.

Yhteisvaikutus havaittiin toksiineilla (emodiini, enniatiini B ja valinomysiini), joita ei ole aikaisemmin tällä tavalla tutkittu, ja jotka ovat tavallisia homevauriokohteissa Suomessa.

Solukasvatuskokeessa tehty havainto on alustava ja sitä on syytä tutkia lisää varsinaisissa hengitystiemalleissa.

– Tämän tyyppinen solu- ja kudostason mekanismien tutkimus on välttämätöntä, jotta ymmärretään toksiinien merkitys hometalo-oireissa, sanoo tutkimusprofessori Hannu Komulainen.

– Perusteellista toksikologista, yhteisvaikutukset huomioon ottavaa tutkimusta tarvitaan, jotta voimme selvittää oireita aiheuttavat syy-seuraussuhteet ja arvioida paremmin kosteusvaurioiden riskit, professori jatkaa.

Kansainvälisessä, sisäilmasto-ongelmiin keskittyneessä Indoor Air -lehdessä julkaistun tutkimuksen ovat tehneet THL:n Terveydensuojeluosaston ja Itä-Suomen yliopiston Ympäristö- ja biotieteiden laitoksen ja SIB Labsin tutkijat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)