Verkkouutiset

Tynkkysen erottamispäätös pätemätön – päätöstä voi moittia tuomioistuimessa

Siviilioikeuden professorin Heikki Halilan mukaan puoluehallitus ei voi erottaa puoluehallituksen jäsentä, vaan erottamispäätöksen tekee puoluekokous.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaisten puoluehallitus on erottanut puolueen varapuheenjohtajan ja puoluehallituksen jäsenen Sebastian Tynkkysen puolueen jäsenyydestä perjantaina.

Siviilioikeuden professori Heikki Halila on kirjoittanut yhdessä ministeri Lauri Tarastin kanssa Yhdistysoikeus-kirjan, jossa todetaan, että jos henkilö on yhdistyksen hallituksen jäsen, niin silloin häntä ei voi yhdistyksen hallitus erottaa yhdistyksen jäsenyydestä.

– Vitsi on se, kun hän on perussuomalaisten puoluehallituksen jäsen, niin puoluehallitus ei voi lähteä erottamaan toisiaan, vaan päätöksenteko menee silloin puoluekokoukseen, professori Heikki Halila sanoo Verkkouutisille.

Halila ottaa esimerkiksi, että muutoinhan vaikkapa keskustan puoluehallituksessa mahdollinen oppositio voisi päättää, että pannaan Juha Sipilä pois puheenjohtajan paikalta.

Halila korostaa, että kysymys on siitä, onko perussuomalaisten säännöissä määrätty, että puoluehallituksen jäsenen tulee olla puolueen henkilöjäsen tai jonkun puolueosaston jäsen. Jos säännöissä ei ole sellaista mainintaa, silloin Tynkkynen jatkaa puolueen varapuheenjohtajana, vaikka ei olekaan jäsen.

– On tavallista, että sitä pidetään itsestäänselvyytenä, mutta ovatko he sitä näin kirjoittaneet. Se on ydinkohta tässä.

Perussuomalaiset rp:n säännöissä lukee, että puoluehallitukseen kuuluu jäseninä puolueen puheenjohtaja, puolueen varapuheenjohtajat, puoluesihteeri, puoluevaltuuston valitsema puolueen eduskuntaryhmään kuuluva jäsen sekä seitsemän puoluevaltuuston valitsemaa muuta jäsentä.

Puolueen puheenjohtajan, varapuheenjohtajien, puoluesihteerin, puoluevaltuuston jäsenten, puoluehallituksen jäsenten ja puolueneuvoston jäsenten on oltava puolueen jäseniä ja Suomen kansalaisia, jotka eivät saa olla vajaavaltaisia, konkurssissa tai liiketoimintakiellossa.

Moittimisaika kolme kuukautta

Perussuomalaisten sääntöjen perusteella puoluehallituksen jäsenten täytyy olla puolueen jäseniä.

– Mikäli he katsovat, että hänet on erotettu myös puolueen varapuheenjohtajan tehtävästä, että hän ei kuuluisi enää puoluehallitukseen, niin tältä osin tämä päätös on pätemätön. Sitä vastaan voidaan käyttää oikeussuojakeinoja.

Halilan mukaan päätöstä pitäisi moittia tuomioistuimessa kolmen kuukauden kuluessa, muutoin päätös pätevöityy.

– Sellaista yhdistysautonomiaa ei ole olemassa, että yhdistys voisi rikkoa lakia tai sääntöjä, ja asianomainen joutuisi siihen vain tyytymään.

Halila huomauttaa, että lisäksi kun kyse on jäsenen erottamisesta puolueesta ja perusteena on muu kuin jäsenmaksun laiminlyöminen, niin asianomaiselle pitäisi varata mahdollisuus tulla kuulluksi.

Puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mukaan perussuomalaisten puoluehallitus käsitteli Tynkkysen asiaa kahdesti. Tynkkynen oli mukana ensimmäisessä keskustelussa, ja hänelle annettiin mahdollisuus kertoa omasta näkemyksestään. Erottaminen tapahtui toisessa kokouksessa, jossa Tynkkynen ei ollut läsnä.

Slunga-Poutsalon mukaan Tynkkysen erottamisen syynä oli henkilötietolain rikkominen. Tynkkynen vaati lokakuun alussa perussuomalaisten puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokousta päättämään, onko hallituksessa jatkaminen mahdollista. Tynkkynen julkisti verkossa nimilistan yhteiskokouksen vaatijoista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)