Verkkouutiset

Hammaslääkärit: Nuuska uhkaa nuorten suunterveyttä

Suomen Hammaslääkäriliiton mukaan nuuskalla on useita haitallisia vaikutuksia suunterveyteen ja yleisterveyteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nuuskan kokeilu ja käyttö ovat sosiaali- ja terveysministeriön tuoreen terveystapatutkimuksen mukaan lisääntyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Eniten nuuskaavat 18-vuotiaat pojat, joista 15 prosenttia käyttää nuuskaa päivittäin tai satunnaisesti.

– Nuuskalla on useita haitallisia vaikutuksia suunterveyteen ja yleisterveyteen. Silti moni luulee yhä virheellisesti nuuskan olevan vaaratonta ja jopa keino päästä tupakoinnista eroon, kertoo hammaslääkäri Anna Maria Heikkinen tiedotteessa.

Nuuska sisältää Hammaslääkäriliiton mukaan yli 2 500 kemikaalia, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia. Nikotiinia nuuskassa on jopa 20 kertaa tupakkaa enemmän.

Nuuska aiheuttaa liiton mukaan voimakkaan nikotiiniriippuvuuden nopeasti käytön aloittamisen jälkeen. Sen käyttö näkyy pahanhajuisena hengityksenä, hampaiden värjäytyminä ja kulumina sekä paksuuntuneena limakalvona.

– Pitkään käytettynä se aiheuttaa ikenien vetäytymistä, ientulehdusta, parodontiittia eli hampaiden kiinnityskudossairautta ja hampaiden reikiintymistä. Nuuskan käytöllä on myös yhteyksiä suuontelon, nielun ja nenän alueen syöpiin, Heikkinen kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)