Verkkouutiset

HS: Bussimatkojen hinnat romahtaneet

Bussi alkaa olla halvin tapa matkustaa Suomessa. Asiantuntijan mukaan hinnat kuitenkin palaavat todennäköisesti todelliselle tasolleen lähivuosina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin Sanomien tekemän selvityksen mukaan pitkien bussimatkojen hinnat ovat romahtaneet, ja bussi alkaa olla halvin tapa matkustaa Suomessa. Syynä tähän on alan kilpailun vapautuminen. Bussilipun saa yhä useammin huomattavasti halvemmalla kuin esimerkiksi opiskelijahintaisen junalipun samalle matkalle. Opiskelijahintainen junalippu on puolet normaalihintaisesta lipusta.

Halpoja matkoja tarjoavien bussien määrä on kasvanut, ja myös alan kokeneet tekijät myyvät tiettyjen lähtöjen lippuja tarjoushintaan. Hintojen laskuun on vaikuttanut erityisesti vuonna 2009 tehty uudistus, joka vapautti joukkoliikenteen kilpailua. Sen mukaan eri lähdöille voidaan myöntää niin monta ajolupaa kuin on hakijoita.

Aiemmin reiteillä liikennöinneille yhtiöille tehtiin siirtymäajaksi sopimuksia, joita uudet luvat eivät kuitenkaan saa haitata. Iso osa siirtymäajan sopimuksista lakkasi heinäkuun alussa, ja viiden vuoden sisällä reittiliikenne avautuu täysin. Se tietää kilpailun kiristymistä.

Helsingin Sanomien haastatteleman Uudenmaan ely-keskuksen joukkoliikenteen projektipäällikkö Satu Hyvärisen mukaan muutoksen suunta on ollut oikea. Nyt kilpaillaan laadulla ja hinnalla. Uusia reittilupahakemuksia on kevään aikana Hyvärisen mukaan tullut ”ovista ja ikkunoista”.

Bussiyhtiöiden toimitusjohtajien mukaan halvoilla hinnoilla ei pyritä ajamaan muita toimijoita ulos markkinoilta. Hyvärisen mukaan tilanne saattaa todellisuudessa olla se, että osa yhtiöistä tekee halpojen hintojen takia tappiota. Hänen mukaansa hinnat palaavat takaisin todelliselle kustannustasolle lähivuosina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)