Carl Haglund kritisoi maakuntaselvitystä: Onko tavoitteena vain 12 maakuntaa?

Rkp:n puheenjohtaja kyseenalaistaa Lauri Tarastin selvityksen kokonaisvaltaisuuden.

  • LKS 20140314 LKS 20131213 // LKS 20131006  Kuntien vaakunoita Kuntatalon seinällä Helsingissä 11. syyskuuta 2013. LEHTIKUVA Jussi Nukari

    Tiistaina julkaistu Tarastin ehdotus toimii taustana hallituksen maakuntauudistukselle.

    ()

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund kummastelee tiedotteessaan hallituksen maakuntapolitiikkaa. Hän sanoo linjausten vaikuttavan vahvasti siltä, että Suomeen ollaan luomassa ensimmäisen, toisen ja kolmannen luokan maakuntia.

Selvitysmies, ministeri Lauri Tarasti luovutti tänään tiistaina kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.) ehdotuksensa valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovittamisesta. Selvityksessä ehdotetaan muun muassa kuntien ja ELY-keskuksien tehtävien keskittämistä maakuntiin.

Carl Haglund kertaa, että sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen suunnitelmien mukaan Suomeen muodostuu kahdeksantoista maakuntaa, joista viidellätoista on kokoaikainen päivystys ja kahdellatoista ympärivuorokautinen täyden palvelun sairaala. Näistä vain kahdessatoista maakunnassa olisi Tarastin selvityksen mukaan jatkossa pelastuslaitos. Haglund pitää tätä huolestuttavana.

Lisäksi Haglund kritisoi Tarastin selvitystä siitä, että aikataulun tiukkuuden takia siitä karsittiin niin itsehallinnon määritelmä kuin kielellisten vaikutusten arviointikin. Selvitys tehtiin kuuden viikon intensiivityönä. Haglund edellyttää, että hallitus tekee jatkovalmistelussaan tarvittavat vaikutusarvioinnit.

"Kyseenalaistan, kuinka kokonaisvaltaisen selvityksen Tarasti on voinut ehtiä tehdä hänelle annetussa ajassa. Onko selvityksessä esimerkiksi ehditty huomioida eriarvoisten maakuntien perustuslainmukaisuus, uudistuksen kustannusvaikutukset tai esimerkiksi pelastuslaitosten keskittämisen vaikutus palvelun saatavuuteen", Haglund peräänkuuluttaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.