Verkkouutiset

Carl Haglund kritisoi maakuntaselvitystä: Onko tavoitteena vain 12 maakuntaa?

Rkp:n puheenjohtaja kyseenalaistaa Lauri Tarastin selvityksen kokonaisvaltaisuuden.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund kummastelee tiedotteessaan hallituksen maakuntapolitiikkaa. Hän sanoo linjausten vaikuttavan vahvasti siltä, että Suomeen ollaan luomassa ensimmäisen, toisen ja kolmannen luokan maakuntia.

Selvitysmies, ministeri Lauri Tarasti luovutti tänään tiistaina kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.) ehdotuksensa valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovittamisesta. Selvityksessä ehdotetaan muun muassa kuntien ja ELY-keskuksien tehtävien keskittämistä maakuntiin.

Carl Haglund kertaa, että sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen suunnitelmien mukaan Suomeen muodostuu kahdeksantoista maakuntaa, joista viidellätoista on kokoaikainen päivystys ja kahdellatoista ympärivuorokautinen täyden palvelun sairaala. Näistä vain kahdessatoista maakunnassa olisi Tarastin selvityksen mukaan jatkossa pelastuslaitos. Haglund pitää tätä huolestuttavana.

Lisäksi Haglund kritisoi Tarastin selvitystä siitä, että aikataulun tiukkuuden takia siitä karsittiin niin itsehallinnon määritelmä kuin kielellisten vaikutusten arviointikin. Selvitys tehtiin kuuden viikon intensiivityönä. Haglund edellyttää, että hallitus tekee jatkovalmistelussaan tarvittavat vaikutusarvioinnit.

”Kyseenalaistan, kuinka kokonaisvaltaisen selvityksen Tarasti on voinut ehtiä tehdä hänelle annetussa ajassa. Onko selvityksessä esimerkiksi ehditty huomioida eriarvoisten maakuntien perustuslainmukaisuus, uudistuksen kustannusvaikutukset tai esimerkiksi pelastuslaitosten keskittämisen vaikutus palvelun saatavuuteen”, Haglund peräänkuuluttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)