Verkkouutiset

Helsingin Etyj-kohu: Näin Venäjän toimia aiotaan kokouksessa käsitellä

Helsingissä alkavan Etyj-kokouksen lausumaehdotuksessa kehotetaan Venäjää kumoamaan Krimin miehitys.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomi ei anna poikkeuslupaa EU:n pakotelistalla oleville venäläispoliitikoille kuten puhemies Sergei Naryshkinille tulla Helsingin Etyj-kokoukseen. Venäjän ulkoministeriö kutsui keskiviikkona Suomen Moskovan-suurlähettilään asiasta kuultavaksi.

Finlandia-talolla alkaa sunnuntaina viisipäiväinen Etyjin parlamentaarinen yleiskokous. Siihen on määrä osallistua lähes 300 kansanedustajaa yli 50 Etyjin osallistujavaltiosta.

Venäjän ja Ukrainan konflikti nousee kokouksessa esille muun muassa niin sanotuissa lisäaiheissa, joita eri kansanedustajat ja kansanedustajaryhmät ovat kokoukselle esittäneet. Lisäksi keskiviikkoillaksi on ehdotettu keskustelua Ukrainan tilanteesta. Torstaina päätetään kokouksen julkilausumasta.

Yksi lisäaiheista on Venäjän Sergei Naryshkinin itsensä johdolla tehty esitys, jonka mukaan pakotteita ei tule käyttää ety-maiden parlamentaarikkoja kohtaan.

Venäjän toimet tuomitaan

Yleiskokouksen poliittisten ja turvallisuusasioiden komitean lausumaluonnoksessa esitetään, että kokous ”kehottaa Venäjän federaatiota kumoamaan Krimin autonomisen tasavallan ja Sevastopolin kaupungin liittämisen itseensä”.

Lisäaiheissa on Kanadan Dean Allisonin johdolla valmistettu laaja esitys otsikolla ”Selvien, törkeiden ja korjaamattomien etyjin sitoumusten ja kansainvälisten normien rikkomusten jatkaminen Venäjän federaation toimesta”.

39-kohtaisessa esityksessä ollaan syvästi huolissaan miehityksestä, joka yhä heikentää Krimin ja Sevastopolin tilannetta ”johtaen vakaviin ihmisoikeuksien ja perusvapauksien rikkomiseen”. Myös Donetskin ja Luhanskin humanitaarisesta ja taloustilanteesta esitys on syvästi huolissaan.

Esitys kehottaa yleiskokousta tuomitsemaan Venäjän federaation yksipuolisen ja epäoikeutetun hyökkäyksen Ukrainan itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta vastaan. Venäjää kehotetaan lopettamaan Ukrainan horjuttamiskampanjansa ja ”vetäytymään täysin Ukrainasta”.

Venäjää kehotetaan myös vapauttamaan ja palauttamaan Ukrainaan lentäjä-kansanedustaja Nadja Savtshenko, elokuvaohjaaja Oleg Sentsov ja muut laittomasti pidätetyt Ukrainan kansalaiset. Myös Ukrainan Ostap Semerak on esittänyt Helsingin yleiskokoukselle vastaavaa lisäaihetta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)