Verkkouutiset

Esko Aho: Professorit katsovat peruutuspeiliin

Entisen pääministerin mukaan pelkällä säästöjen vastustamisella ei ole lisäarvoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen pääministeri Esko Aho patistaa professoreja käymään laadukkaampaa keskustelua koulutuksesta. Ahon mukaan nykyinen keskustelun taso ei päätä huimaa. Tarvitaan uutta ajattelua, joka luo uutta konseptia oppimiseen ja koulutuspolitiikkaan.

– Jos professorit vain vastustavat säästöjä, sillä ei ole lisäarvoa. Puolustetaan vallitsevaa rakennetta, vaikka pitäisi etsiä uutta konseptia. Puolustetaan joka ainoaa virkaa, vaikka pitäisi miettiä koulutuksen arkkitehtuuria, Esko Aho sanoo Verkkouutisille.

Viimeksi professorit tulivat ulos laajalla rintamalla Helsingin Sanomissa kritisoiden säästöjä, hallitusta ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasosta.

– Kyllä tässä samanlaisia kaikuja on kuin 1990-luvun alussa. Toki jos haluaa puolustaa pelkästään nykyistä konseptia, säästöt ovat uhka, eli siinä mielessä voisin jakaa professorien näkemyksen. Mutta kun pitäisi luoda uusi konsepti, Aho sanoo.

Esko Ahon mukaan julkisen hallinnon ainoa laadun mittari ei voi olla vain raha. Esimerkiksi koulutuksessa digitaalisuus on ihan muuta kuin pelkästään laitteiden hankintaa. Aho arvioi, että Suomi voisi olla digitaalisten keksintöjen hyödyntämisessä kärkimaita, vaikka uudet innovaatiot syntyisivätkin muualla.

– Tanska on yksi hyvä esimerkki digitaalisuuden hyödyntäjänä, Aho sanoo.

Ahon mielestä Suomen uudistukset ovat ajautuneet eräänlaiseen asiantuntijuusongelmaan: uudistuksissa käytetään suppean alan asiantuntijoita, joilla ei välttämättä ole kykyä luoda uutta arkkitehtuuria.

– Sähköiseen reseptiin kului aikaa 15 vuotta, kun pöydän ääressä oli sektoriasiantuntijoilla ylivalta.

Aho muistelee, kuinka 1990-luvun alussa niin sanotut asiantuntijat olivat häkeltyneitä siitä, kuinka hallitus leikkasi vuodeosastojen rahoja 20 prosenttia. Ahon mukaan hallitus ihmetteli, miten vuodeosastoihin oli syntynyt tilanne, jossa muutaman vuoden aikana kulut kasvoivat 40 prosentin vuosivauhtia.

Kun sitten hallitus leikkasi pakon edessä kuluja ja asiantuntijat arvostelivat, huomattiin, ettei mikään mittari osoittanut, että hoidon laatu olisi heikentynyt.

Esko Ahon mukaan Suomi tarvitsee rohkeutta uudistua. Nykyinen julkinen keskustelu ei tätä tue.

– Tämä maa pyörii asioissa, joilla ei ole mitään tekemistä tulevaisuuden kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)