Verkkouutiset

Jo lähes kaikilla kahdeksanvuotiailla on puhelin

Tuoreen kyselyn perusteella ala-asteikäiset lapset ovat jo hyvin aktiivisia puhelimen käyttäjiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teleoperaattori DNA:n kyselyn mukaan kahdeksalla kymmenestä on oma puhelin ja sitä käytetään monipuolisesti.

Myös tabletit ovat pienten koululaisten aktiivikäytössä. Jo 6–7-vuotiaista valtaosa käyttää tablettia ainakin jossain määrin.

Tärkein syy lapsen ensimmäisen puhelimen hankkimiseen on yhteydenpito perheen välillä ja lapsen turvallisuus. Kouluun meno on tässä selvä rajapyykki. Kuusivuotiaista oma puhelin on 27 prosentilla lapsista, kahdeksanvuotiaista jo lähes kaikilla.

Älypuhelinten osuus lasten puhelimista on hyvin korkea: kahdeksanvuotiaista kolmella neljästä on älypuhelin, 12-vuotiaista se on 97 prosentilla.

Soittaminen ja tekstiviestien lähettäminen ovat päällimmäisinä vanhempien mielissä, kun lapselle hankitaan ensimmäistä puhelinta. Varsin pian tämän rinnalle tulee kuitenkin myös muita puhelimen käyttötapoja.

Erityisesti WhatsApp-viestipalvelu on lasten suosiossa, sitä käyttää vanhempien mukaan kolme neljästä älypuhelinta käyttävästä ala-asteikäisestä.

YouTube-videoita katsoo älypuhelimellaan lähes päivittäin kaksi kolmesta ala-asteikäisestä. Varsinaista nettiselailua harrastaa noin puolet. Pelaamiseen puhelinta käyttää kolme neljästä ala-asteikäisestä.

Sosiaalisen median palveluista Instagram on Facebookia selvästi yleisempi: Instagramissa on 28 prosenttia älypuhelinta käyttävistä ala-asteikäisistä, Facebookissa 12 prosenttia.

Vanhempien suurimpia huolenaiheita lapsen puhelinkäytössä ovat netin valvomaton käyttö, haitalliset sivustot ja se, että puhelimen käyttöön kuluu liikaa aikaa.

Tabletti käytössä jo suurella osalla lapsista

Valtaosa 6–12-vuotiaista lapsista käyttää tablettia – joko kotona tai koulussa. Oma henkilökohtainen tabletti on joka neljännellä lapsella.

Jo 6–7-vuotiaat lapset käyttävät tablettia hyvin aktiivisesti. Vaikka heistä vain 17 prosentilla on oma tabletti, 70 prosenttia käyttää muun henkilön tai talouden yhteistä tablettia.

Tabletit ovat lapsilla ennen kaikkea viihdekäytössä: pelaaminen sekä videoiden, elokuvien tai tv-ohjelmien katselu ovat yleisimpiä tabletin käyttötapoja.

Ala-asteikäisten vanhempien mielestä oikea ikä ensimmäiselle puhelimelle on 6–7 vuotta. Älypuhelin sopii vanhempien mielestä 8-vuotiaalle. Erilaiset viestipalvelut voi ottaa vanhempien mielestä käyttöön kymmenen vuoden iässä ja sosiaalisen median 12-vuotiaasta lähtien.

Lapsen kyky ottaa vastuuta puhelimen käytöstä kasvaa iän myötä. Kuusivuotiaiden lasten vanhemmista 42 prosenttia uskoo, että oma lapsi pystyy kantamaan vastuuta puhelimen käytöstään, 12-vuotiaiden vanhemmista jo 80 prosenttia on tätä mieltä.

DNA tutki 6–12-vuotiaiden lasten puhelimen käyttöä kesällä. Tutkimus toteutettiin online-kyselynä DNA:n asiakkaille, ja siihen vastasi 2166 esikoulu- ja ala-asteikäisen lapsen vanhempaa tai huoltajaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)