"Toisten suvaitseminen ei ole jaloa, se on henkilökohtaista pätemistä"

Suvaitsevaisuus on itsensä asettamista toisten yläpuolelle, minkä vuoksi kaikki suvaitsevaisuus- ja rasismikeskustelu tulisi lopettaa, Nina Castén sanoo.

  • LKS 20131222 - Mielenosoitus yhdenvertaisuuden puolesta rasismia ja uusnatseja vastaan keräsi sateisesta säästä huolimatta protestoijia Havis Amandan patsaalle Helsingissä 22. joulukuuta 2013.

    Mielenosoitus rasismia vastaan Helsingissä joulukuussa 2013.

    ()

Helsingin maahanmuutto- ja kotouttamisasioiden neuvottelukunnan varapuheenjohtaja ja luovan kulttuurin yhdistys Drom ry:n varapuheenjohtaja Nina Castén (sd.) kommentoi Uuden Suomen blogissaan suvaitsevaisuuskeskustelua. Hänen mielestään kaikki rasismista ja suvaitsevuudesta puhuminen pitäisi lopettaa.

Castén kommentoi keskustelua, joka alkoi kulttuurineuvos ja Drom ry:n puheenjohtaja Veijo Baltzarin viime viikolla julkaistusta kirjoituksesta. Keskustelussa ihmeteltiin, miksi Baltzar kritisoi "suvakkeja tai kävi virkamiesten kimppuun" kirjoituksessaan, jossa hän kielsi presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaispuheen olleen rasistinen.

Castén puolustaa Baltzaria ja sanoo, että suvaitseminen on toisten ihmisten arvottamista.

"Se, joka ’suvaitsee’ itseensä nähden erilaisia tai erilaisessa asemassa olevia yksilöitä, asettaa itsensä näiden yläpuolelle. Toisten suvaitseminen ei suinkaan ole jalo teko – se on henkilökohtainen pätemisen keino", Castén sanoo.

Hänen mielestään vastaavasti myös rasismista puhuminen tulisi lopettaa, koska rasismista puhuja tekee itsestään marttyyrin puolustaessaan heikompia.

"Päähuomion ja palstatilan keskittäminen negatiivisiin asioihin kuten rasismista jankkaamiseen muodostaa itseään ruokkivan kierteen", Castén sanoo.

Hänen mukaansa rakentavampaa olisi kiinnittää huomio hyvinvointiin, menestykseen ja muihin myönteisiin asioihin.

"Sen sijaan, että meillä keskusteltaisiin monikulttuurisen yhteiskunnan kehittämisestä, media, poliitikot ja kansalaiset keskittyvät primitiivisempään muotoon – syrjinnän spekulointiin".

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.