Verkkouutiset

Budjettivääntö alkaa – hulppeita veronkevennyksiä ei ole luvassa

Hallituksella ei ole takataskussa toimenpiteitä liittokierroksen tueksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuoden 2018 talousarvion käsittely alkaa tänään tiistaina valtiovarainministeriön sisäisellä budjettiriihellä. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo budjetin valmistelusta Espoon Moisniemessä iltapäivällä.

Suuria menolisäyksiä ei ole luvassa. Valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Mikko Spolander kirjoitti eilen kolumnissaan, että vaikka kaikki ennustelaitokset ovat tarkistaneet kuluvan vuoden kasvuarvioitaan ylöspäin viime kuukausina, suhdannepyrähdys ei tuo uutta jaettavaa julkiseen talouteen. Spolanderin mukaan elvyttävä finanssipolitiikka ei ole tässä tilanteessa edes järkevää.

Valtiontalouden alijäämä on edelleen useita miljardeja. Suhdannepyrähdys kasvattaa valtion tuloja ja pienentää menoja, mutta silti alijäämä pienenee hitaasti. Rahaministeriön ylijohtajan mukaan liikkumatilaa valtion menojen kasvattamiseen tai verotuksen keventämiseen ei ole, vaan ylimääräiset tulot pitäisi käyttää valtion velanoton vähentämiseen.

Myös valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi Ylen haastattelussa, että ”mitään jakovaraa ei ole”. Jos menoja lisätään jonnekin, niin se otetaan pois jostain muualta budjetista. Menokehyksestä on tarkoitus pitää kiinni.

Toisaalta noususuhdanteesta huolimatta myöskään menoleikkauksia ei ole tarkoitus tehdä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on ehdottanut takuueläkkeeseen korotusta ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen eläkeläisten kotitalousvähennyksen laajentamista. Jotain pientä hallituspuolueille mieluisaa on todennäköisesti tulossa hallituksen budjettiriihessä.

Ei yritystukien leikkauksia eikä työmarkkinareformeja

Veronmaksajien Teemu Lehtinen sanoi Ylellä odottavansa hallituksen kompensoivan kilpailukykysopimuksesta juontuvia työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen korotuksia noin 400 miljoonan euron tuloveron kevennyksillä budjettiriihessä.

Hallitus aikoo pysytellä erossa työmarkkinapöydistä. Liittokierrokseen linkitettyjä ehdollisia veronkevennyksiä ei ole tiedossa, mutta hallitusohjelmaa on tarkoitus noudattaa. Hallitusohjelman mukaan työn verotus ei kiristy vaalikauden aikana eikä kokonaisveroaste nouse. Suuria veronkevennyksiä ei kuitenkaan ole luvassa.

Neuvottelurauhan antaminen liittokierrokselle tarkoittaa myös sitä, ettei merkittäviä yritystukileikkauksia tai työmarkkinareformeja ole tulossa.

Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla, että hallituksen piirissä pohdittaisiin julkisen sektorin lomarahaleikkauksista luopumista jo ensi vuonna. Asia ei kuitenkaan ole hallituksen päätettävissä, vaan se on kirjattu julkisen sektorin virkaehtosopimuksiin. Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoi Ylelle, että lomarahojen leikkaukset ovat osa kilpailukykysopimusta, ja Kuntatyönantajat pitää siitä kiinni.

Perhevapaauudistuksesta elätellään toivoa

Perhevapaauudistus saattaa nousta budjettiriihen yhteydessä esille. Kokoomus on yrittänyt puskea perhevapaauudistusta eteenpäin jo useaan otteeseen, ja nyt keskustakin on esittänyt uudistuksen valmistelun aloittamista.

Perhevapaiden uudistaminen kaatui viimeksi kevään puoliväliriihessä perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin vastustukseen. Perussuomalaisten hallituksessa korvanneen Uuden vaihtoehdon kanta uudistukseen ei ole vielä selvinnyt.

Perhevapaauudistuksen kohtalo ratkeaa elokuun loppuun mennessä. Koko hallitus pitää budjettiriihensä 30.–31. elokuuta. Sitä ennen valtiovarainministeriö käy budjettineuvottelut ministeriöiden kanssa ensi viikolla.

Valtiovarainministeriön ehdotus ensi vuoden budjetiksi julkaistaan torstaina. Orpo esittelee ehdotuksensa pääkohdat tiedotustilaisuudessa jo huomenna keskiviikkona.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)