Verkkouutiset

Loppuuko 98-bensiinin valmistus?

Kansanedustaja on jättänyt kirjallisen kysymyksen 98 E5 -bensiinin valmistuksen jatkumisesta vuoden 2018 jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Outi Mäkelän kirjallisessa kysymyksessä kysytään asianomaiselta ministeriltä ”mitkä ovat suunnitelmat 98 E5 -polttoaineen valmistuksen osalta ylimenokauden jälkeen 2018 ja millä tavalla turvataan Suomen vanhan autokannan polttoaineen saanti tulevaisuudessa”.

Valtaosaan käytössä olevista autoista soveltuva perusbensiini on 95 E10. Vanhemmat ajoneuvot tarvitsevat kuitenkin 98 E-bensiiniä, jossa etanolia on enintään viisi prosenttia. 98 E5 toimii kaikissa bensiinikäyttöisissä moottoreissa.

”Suomessa on hyvin vanha autokanta, ja lukuisat museoajoneuvot ja pienkoneet eivät voi käyttää muuta kuin 98 E -polttoainetta. Vuoteen 2013 asti määräsi EU:n polttoainedirektiivi, että markkinoilla on oltava saatavilla 98 E5 -polttoainetta, ja valtioneuvoston asetus (782/2012) turvaa sen saannin Suomessa aina vuoden 2018 loppuun asti”, Mäkelän kysymyksessä todetaan.

”Vuoden 2018 jälkeenkin käytössä on varmasti autoja ja moottoreita, joissa käytettävän polttoaineen tulee olla oktaaniluvultaan suurempia kuin 98 ja bioetanolisisällöltään enintään 5 %. Tästä syystä on kyseessä olevan lakisääteisen ajan jälkeenkin turvattava 98 E5 -polttoaineen saanti, jotta kaikille moottoreille on teknisesti soveltuvaa polttoainetta tarjolla”, kysymysteksti jatkuu.

98-oktaanisella on edelleen suuri markkinaosuus, joka ei ole edes pienentynyt.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)