Verkkouutiset

Viasat ja Ruotsi aloittavat elokuvien feministiluokituksen – Tähtien sota ei läpäise

Kaapeli-tv-yhtiö Viasat ottaa käyttöön luokituksen siitä, miten sen näyttämissä elokuvissa kohdellaan naisia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaapelilla elokuvakanavia Suomessakin esittävä Viasat alkaa näyttää luokituksia siitä, miten sen elokuvissa kohdellaan naisia.

Daily Mailin mukaan Viasat ottaa käyttöön niin kutsutun Bechdel-testin esitellessään elokuviaan. Ruotsissa neljä elokuvateatteria on ottanut saman feministitestin käyttöön jakamalla naisnäkökulmsta hyväksyttäville filmeille A-tarroja.

Bechdel-testissä on A:n saadakseen elokuvassa oltava ainakin kaksi naista, jotka puhuvat keskenään jostain muusta kuin miehistä.

Viasat käynnistää luokituksen 17. joulukuuta. Tuolloin se näyttää vain testin läpäisseitä elokuvia.

Daily Mailissa tukholmalaisen Bio Rio -taideleffateatterin Ellen Tejle huomauttaa, että esimerkiksi Tähtien sota -elokuvat, Pulp Fiction, The Social Network, Taru Sormusten herrasta -elokuvat ja viimeistä lukuunottamatta kaikki Harry Potterit eivät läpäise testiä.

Niissä ei ole naispuolisia supertähtiä tai esimerkiksi professoreita. Läpi ei mene myöskään Kathryn Bigelowin Oscar-voittaja The Hurt Locker tai useimmat muut sotaelokuvat.

Esimerkiksi Nälkäpeli läpäisee testin naispuolisen päähenkilönsä vuoksi.

Ruotsin Filmi-instituutti tukee Bechdel-aloitetta, jonka tavoitteena on saada enemmän naisnäkökulmaa elokuviin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)