Verkkouutiset

Lakimiehistä kanteluratkaisuja ennätysmäärä

Suomen Asianajajaliiton yhteydessä toimiva valvontalautakunta ratkaisi viime vuonna ennätysmäärän kanteluja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lautakunta ratkaisi 632 asiaa, jossa on nousua edelliseen vuoteen 30 prosenttia. Asianajajaliiton mukaan nousua ei selitä yksin kanteluiden määrän lisääntyminen, vaan myös valvontalautakunnan toiminnan tehostuminen.

Seuraamusten osuus kaikista kanteluista pysyi lähes ennallaan. Kanteluista 34 prosenttia johti seuraamukseen, kun vuonna 2013 näin kävi 32 prosentin osalta. Tyypillisimmin seuraamukset ovat huomautuksia ja varoituksia.

Valvontalautakunnan valvonnan piirissä olevien lakimiesten joukko on kasvanut nopeasti kahden viimeksi kuluneen vuoden aikana. Aiemmin valvonnan piiriin kuului noin 2 600 asianajajaa ja asianajotoimistoissa työskentelevää lakimiestä sekä 200 julkista oikeusavustajaa.

Vuoden 2013 alusta lähtien valvontalautakunta on käsitellyt myös luvan saaneiden oikeudenkäyntiavustajien toimintaa. Näitä niin kutsuttuja lupalakimiehiä on noin 1 500.

Valvontalautakunta on vastannut valvottavan joukon kasvuun siten, että entisen kolmen jaoston sijaan kanteluita on käsitelty vuoden 2013 alusta lähtien neljässä jaostossa.

– Ratkaistujen juttujen kasvanut määrä ei mielestäni kerro lisääntyneistä laiminlyönneistä. Yksi uusi jaosto on mahdollistanut käsiteltävien juttujen määrän kasvattamisen, perustelee valvonnasta vastaava lakimies Pia Kauppinen.

– Lisäksi kantelumenettely tunnetaan nykyisin aiempaa paremmin ja kanteluita tulee jo siksi enemmän kuin aiempina vuosina. Luottamus saavutetaan vain sillä, että ihmiset tietävät olemassaolomme, Kauppinen jatkaa.

Oikeudellisten palveluiden valvonta ei kuitenkaan nykyisellään ole kaiken kattavaa. Kaikkia oikeudellisia palveluita ei valvota samalla tavalla. Valvontalautakunta valvoo asianajajien ja julkisten oikeusavustajien kaikkea toimintaa, mutta lupalakimiehet kuuluvat valvonnan piiriin vain silloin, kun he hoitavat oikeudenkäyntiasioita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)