Verkkouutiset

Ex-kansanedustaja alkoholiuudistuksesta: Bensiinin tankkaajat tulevat nauttimaan kaksi A-olutta illassa

Alkoholin halpeneminen madaltaa ostokynnystä ja voi johtaa riippuvuuksien lisääntymiseen, arvioi Sirpa Asko-Seljavaara.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen kansanedustaja, lääketieteen tohtori Sirpa Asko-Seljavaara kirjoittaa Uuden Suomen blogissa huolestaan Juha Sipilän hallituksen alkoholilainuudistusesitystä kohtaan. Uudistus muun muassa toisi A-oluet, vahvat siiderit ja long drink -juomat ruokakauppoihin, kioskeihin ja huoltoasemille.

”Samalla kauppa laskee oluen hintaa, jotta kauppa käy paremmin. Miettikää myös kioskeja ja polttoaineasemia, joissa A-olutlaatikot täyttävät myyntitilan lattiasta kattoon. Jokainen bensantankkaaja tulee nauttimaan kaksi A-olutta illassa, kun se on niin halpaa. Seuraavassa kuussa nautitaan kolme ja sitten neljä olutta päivässä, sillä alkoholiin tulee riippuvuus”, Asko-Seljavaara kirjoittaa.

Hän mainitsee esimerkkinä vuoden 2004 alkoholiveron alennuksen.

”Vain eduskunnan lääkärit ja poliisit äänestimme veron alennusta vastaan. Kansa joi, kun sai halvalla. Ensiapuasemat ja putkat täyttyivät. Poliitikot pelästyivät ja aloimme korottaa alkoholiveroa. Viisi korotusta on tehty ja vasta nyt on saatu alkoholin myynti hieman laskemaan.”

Asko-Seljavaaran mukaan edessä on uusi yllätys, joka on vaikeampi perua kuin alkoholiveron muutos.

”Suomen kansan viimeinen toivo alkoholihaittojen vähentämiseksi on nyt keskustalainen, uusi kansanedustaja, professori Pekka Puska, joka tuli eduskuntaan Olli Rehnin jälkeen. Toivottavasti tämä kansaterveysmies ja THL:n entinen pääjohtaja saa alkoholilain uudistukseen järkeä”, Asko-Seljavaara sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)