Verkkouutiset

Ansioturvamenot kääntyivät viime vuonna laskuun

Työttömyyskassojen etuusmenot kääntyivät viime vuonna laskuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työttömyyskassat maksoivat viime vuonna etuuksina noin 2,8 miljardia euroa, mikä on kuusi prosenttia ja euromääräisesti 168 miljoonaa euroa edellisvuotta vähemmän. Ansiopäivärahan saajien määrä laski kolme prosenttia.

Työttömyyden vähenemisen ohella osasyynä etuusmenojen laskuun voi olla vuoden alussa voimaan tullut leikkaus työttömyysturvan korotusosiin. Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön mukaan tähän viittaa se, että maksettujen etuuspäivien määrä laski neljä prosenttia eli etuuskuluja vähemmän.

Käänne etuusmenoissa näkyy kuitenkin tilastoissa selvästi. Vielä vuonna 2015 työttömyyskassojen etuusmenot kasvoivat viisi prosenttia, vaikka menojen kasvu oli jo tasaantunut vuosiin 2013 ja 2014 nähden.

Tilastoissa on kuitenkin alakohtaisia eroja. Sosiaali- ja terveysalojen työttömyyskassojen etuusmenot kasvoivat edelleen viime vuonna, kun metalli-, puu-, rakennus- ja sähköaloilla etuusmenot laskivat puolestaan merkittävästi.

Ansioturvamenojen lasku on jatkunut alkuvuonna. Tammi-huhtikuussa ansioturvamenot laskivat Finanssivalvonnan kuukausitilaston perusteella 13,4 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan.

Ansioturvan etuuspäivien määrä laski tammi-huhtikuussa 11,4 prosenttia.

Työttömyysturvaetuusmenot ja -päivät ovat siis ansioturvan osalta vahvasti laskevalla käyrällä, vaikka hallituksen kaavailemat työttömien aktivointitoimet ovat vasta luonnosvaiheessa.

Perusturvan etuusmenot ja etuuspäivien määrät ovat alkuvuonna lievästi kasvaneet.

Vuorottelukorvaukset romahtivat

Ansiopäivärahan saajien määrä laski viime vuonna kolme prosenttia. Ansiopäivärahaa maksettiin kaikkiaan noin 337 000 henkilölle. Työttömyyskassan jäseninä olevista palkansaajista ja yrittäjistä sai vuoden 2016 aikana ansiopäivärahaa 17,3 prosenttia.

Vuorottelukorvauksen saajien määrä väheni viime vuonna edelleen peräti viidenneksellä. Viime vuoden alussa tuli voimaan uusia tiukennuksia vuorotteluvapaan edellytyksiin 2014 voimaan tulleiden tiukennusten jatkoksi. Saajien määrä on vähentynyt yhteensä 31 % vuodesta 2014.

Työttömyysvakuutusrahaston ansioturvamenot laskivat viime vuonna eniten, seitsemän prosenttia. Valtion ansioturvamenot laskivat kolme prosenttia ja kassojen omat etuusmenot viisi prosenttia.

Kassojen vakavaraisuus on kasvanut. Kassojen tasoitusrahastojen arvo kasvoi yhdeksän prosenttia vuonna 2016. Tasoitusrahastojen keskiarvo oli 174 prosenttia, mikä vastaa työttömyyskassojen omalla vastuulla olevien etuus- ja hallintokulujen yli puolentoista vuoden määrää.

Tiedot perustuvat Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön Työttömyyskassat – jäsenyys ja talous 2016 -julkaisuun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)