Verkkouutiset

Amfetamiinien ja opioidien ongelmakäyttäjiä 18 000-30 000

Suomessa on arviolta noin 18 000–30 000 amfetamiinien ja opioidien ongelmakäyttäjää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Luku perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:ssä toteutettuun, vuoden 2012 rekisterimerkintöjen pohjalta laskettuun tilastotieteelliseen arvioon.

Amfetamiinien ja opioidien ongelmakäyttöä on kaikkialla Suomessa. Ongelmakäyttäjistä noin puolet on Etelä-Suomessa ja kolmasosa on pääkaupunkiseudulla. Ongelmakäyttäjistä lähes puolet on 25–34-vuotiaita. Naisia on noin kolmannes.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Amfetamiinien ongelmakäyttäjiä arvioidaan olevan 11 000–18 000 ja opioidien ongelmakäyttäjiä 13 000–15 000 henkilöä. Sekakäyttö on ongelmakäyttäjillä yleistä.

Amfetamiinien ja opioidien ongelmakäyttöä selvittäviä rekisteritutkimuksia on tehty Suomessa vuodesta 1997 lähtien. Edellinen vastaava tutkimus on tehty vuoden 2005 tiedoilla. Tuolloin ongelmakäyttäjiä arvioitiin olevan 14 500–19 000. Rekisterikäytännöt ovat muuttuneet, joten tuloksia ei voi suoraan verrata aiempiin arvioihin.

THL:n mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että huumeiden ongelmakäyttäjien määrä on kasvanut Suomessa. Naisten osuus amfetamiinien ja opioidien ongelmakäyttäjistä näyttää myös kasvaneen. Toisaalta nuoria ongelmakäyttäjiä näyttäisi olevan vuonna 2012 vähemmän kuin 2000-luvun alussa.

Amfetamiini on ollut perinteisesti yleisin pistämällä käytetty huume Suomessa. Myös yleisimmät suonensisäisesti käytettävät muuntohuumeet ovat amfetamiinin johdannaisia. Opioidi-ryhmän aineista buprenorfiini on Suomessa yleisimmin väärinkäytetty aine. Heroiini on ollut Suomessa hyvin harvinaista jo pitkään.

Arvio opioidien ongelmakäyttäjien määrästä on selvästi aikaisempia tutkimuksia suurempi, kun taas amfetamiinien ongelmakäyttäjien määrä on pysynyt entisellään.

Opioidikorvaushoidossa oli 2439 henkilöä vuonna 2011. Opioidikorvaushoidossa olevien määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina ja hoitoon päästään suositusten mukaisesti.

Artikkeli aiheesta on julkaistu Yhteiskuntapolitiikka-lehden numerossa 5/2014.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)