Verkkouutiset

Alkoholilaki annetaan viimein eduskunnalle

Valtioneuvoston on määrä hyväksyä lakiesitys torstaina istunnossaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alkoholilaki annetaan viimeinkin eduskunnalle ensi viikolla. Valtioneuvoston on määrä hyväksyä lakiesitys torstaina yleisistunnossaan.

Hallitusryhmät löysivät lain sisällöstä uudelleen yhteisymmärryksen kesäkuun lopussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Silloin sovittiin, että hallitus esittää kaupoissa myytävien alkoholituotteiden prosenttirajan korotus 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Samalla sovittiin myös valmistustapaneutraliteetista, eli kaupat saavat myydä myös muita kuin käymisteitse valmistettuja juomia prosenttirajaan asti. Käytännössä myynnin vapauttaminen koskee juomia, joihin on sekoitettu väkevää alkoholia, kuten gini-pohjaista lonkeroa.

Hallitusryhmät sopivat kuitenkin, että kansanedustajat saavat vapaat kädet äänestää prosenttirajasta lain ensimmäisessä, pykäläkohtaisessa käsittelyssä. Lain toisessa käsittelyssä hallitusryhmien on tuettava hallituksen esitystä, mikä prosenttiraja sitten ensimmäisen käsittelyn jälkeen onkaan.

Veronkorotuksella haetaan prosenttirajan korotukselle tukea

Keskustassa on kymmenkunta kansanedustajaa ja sekä kokoomuksessa että sinisissä muutama, jotka vastustavat prosenttirajan korotusta. Jotkut edustajat kannattavat myös 5,5 prosenttia korkeampaa rajaa. Hallituksella on 106 kansanedustajaa. Prosenttirajan korotus vaatii kansanedustajien enemmistön tuen.

Budjettiriihessä hallitus sopi, että alkoholiveroa korotetaan 100 miljoonalla eurolla. Veron kohdentamisesta ei ole vielä päätetty, mutta valtiovarainministeriön mukaan on kaavailtu, että veronkorotus painotettaisiin mietoihin juomiin eli olueen, siideriin ja viiniin.

Veronkorotuksen toivotaan kääntävän kansanedustajia prosenttirajan korotuksen kannalle, koska saatavuuden vapauttamisesta syntyvien haittojen uskotaan jäävän pienemmiksi. Alkoholiveron korotuksen yhteydessä sovittiin, että hallitusryhmien johtajat kannustavat ryhmiään tukemaan hallituksen esitystä alkoholilaista.

Alkoholilain uudistuksella kevennetään myös sääntelyä, kuten poistetaan erilliset A- ja B-anniskeluluvat, annosrajoitukset, festareiden ”olutkarsinat” ja sallitaan ravintoloiden yhteiset food court -anniskelualueet. Ravintolat voivat jatkaa anniskelua ilmoituksella pystyvästi kello 04:ään.

Alkon myyntiaika pitenee arkisin tunnilla kello 21:een. Pienpanimoille annetaan vähittäismyyntilupa ilman erityisvaatimuksia ja valmistuspaikalta saa myydä myös yli 5,5-prosenttisia panimotuotteita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)