Verkkouutiset

Vaimo ajoi miehen autolla ylinopeutta – mies sai ajokiellon

Kansanedustaja on jättänyt kirjallisen kysymyksen ylinopeustilanteiden epäselvyyksistä auton kuljettajan ja omistajan välillä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Outi Mäkelän kirjallisessa kysymyksessä halutaan varmistaa, etteivät syyttömät henkilöt joudu aiheettomasti ajokieltoon.

Ylinopeudesta aiheutuva rikesakko lähetetään auton rekisteriin merkitylle omistajalle tai haltijalle selvittämättä tosiasiallista kuljettajaa ylinopeustilanteessa.

”Mikäli sakon postitse saanut maksaa sen, vaikkei itse olisikaan syyllistynyt rikkomukseen, otetaan tämä ajokorttirekisteriin merkitty tieto ylinopeusrikkeestä huomioon harkittaessa ajokieltoon määräämistä toistuvien liikennerikkomusten johdosta”, Mäkelä kirjoittaa.

Kysymyksen mukaan ”tämän seurauksena auton omistaja voi aiheettomasti päätyä ajokieltoon”. Näin siis käy, kun toinen kuljettaja on syyllistynyt rikkeeseen, mutta välttää itse ajokiellon, kun toinen maksaa sakon.

Kysymyksessä kuvaillaan tilannetta, jossa vaimo ajaa miehensä autolla ylinopeutta ja saa tästä sakot. Sakot tulevat postitse miehelle, joka maksaa ne. Sakot päätyvätkin tällöin miehen tietoihin – ja vaimo selviää seuraamuksitta.

”Vastaavasti samassa tilanteessa voisi olla mahdollista, että miehellä olisi vuoden sisään saadut kahdet ylinopeussakot entuudestaan, jolloin hän vaimonsa ylinopeuden johdosta joutuisi itse ajokieltoon, vaikka on tapahtuneeseen syytön”, kysymyksessä kuvaillaan.

Vastaavasta tositapauksesta on äskettäin keskusteltu Facebookissa. Mies oli määrätty kolmesta sakosta kuukauden ajokieltoon, koska todellisuudessa vaimon ajama kolmas sakko luettiin miehen tekemäksi eikä poliisi lähtenyt selvittämään todellista ajajaa.

Outi Mäkelän kysymyksessä tiedustellaan liikenneministeri Merja Kyllöseltä (vas.) ”aiotaanko epäselvyystilanteet kuljettajan ja auton omistajan välillä ylinopeudesta aiheutuvissa rikesakoissa selkeyttää ja miten voidaan varmistaa, etteivät rikesakkoon syyttömät henkilöt joudu aiheettomasti ajokieltoon”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)