Verkkouutiset

Wahlroos: Avoimessa markkinataloudessa vallan väärinkäyttö lähes mahdotonta

Sammon, Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtajan Björn Wahlroosin mielestä avoimessa markkinataloudessa vallan väärinkäyttö on lähes mahdotonta
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Avoimessa markkinataloudessa vallan väärinkäyttö on lähes mahdotonta, Björn Wahlroos sanoi Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin järjestämässä Kympin sarja -tilaisuudessa, jonka teemana on markkinoiden tehokkuus.

Tutkijakollegiumin lukuvuoden 2013–14 yleisöluentojen eli ”Kympin sarjan” yleinen teema on Moraali, politiikka ja talous – ajankohtaisia ja historiallisia näkökulmia.

Wahlroosin mukaan markkinatalous on tuottanut täysin vertaansa vailla olevan määrän hyvinvointia ihmiskunnalle maailmassa verrattuna mihin muuhun tahansa historialliseen tapahtumaan. Hän mainitsi muun muassa teollisen vallankumouksen Ranskan vallankumouksen, jossa vuodatettiin paljon verta.

– Markkinatalouden keskeinen juju on siinä, että se purkaa valtakeskittymiä. Markkinatalouden avoimuus ja sen prosessien tehokkuus ovat olleet erinomaisia takeita sille, että Suomi on muuttunut 80-luvun jälkeen.

Wahlroosin mukaan 80-luvun Suomessa esimerkiksi pankkilainan saamiseen vaadittiin hyvät suhteet. Kaikki eivät lainaa saaneet.

”Moottoritie on kuin markkinatalous”

Wahlroos käytti monikaistaista moottoritietä analogiana sille, miksi markkinat ovat tehokkaita. Moottoritiellä ajettaessa on koko ajan vaihtoehtoja. Kaistaa voidaan vaihtaa tai olla vaihtamatta.

– Moottoritie on kuin markkinatalous. Se tarjoaa loputtoman määrän mahdollisuuksia tollolle kuljettajalle päästä perille lähes samassa ajassa kuin maailman loistavinkin kuljettaja. Ei tarvitse stressata, vaihtaa kaistaa tai sijoitusstrategiaa.

– Voi vain porskuttaa eteenpäin moottoritiellä, koska kilpailu kaistalta toiselle siirtymisestä varmistaa sen, että mitään suuria voittoja ei jää saavuttamatta, jos pysyy yhdellä kaistalla koko ajan.

Wahlroosin mukaan samalla analogialla voidaan selittää informaation rooli markkinataloudessa. Klassinen argumentti markkinoiden tehokkuutta vastaan on sijoitusneuvojien tarpeellisuuden kyseenalaistaminen.

– Jos markkinat ovat tehokkaita ja mikä tahansa strategia on tehokas, miksi meillä on sijoitusneuvojia?

Hänen mukaansa selitys on yksinkertainen.

– Aivan kuten moottoritiellä hirveällä stressaamisella voidaan kyllä saada pieni voitto aikaiseksi suhteellisen tehokkaalla markkinalla. Se on pieni tuotto sille stressipääomalle. Tämä on itse asiassa hedge-rahastojen pääasiallinen strategia. Ne pystyvät toiminnallaan poimimaan pienen aukon siellä moottoritiellä ja saada siitä sen paremman tulon.

Wahlroosin mukaan moottoritie-analogia kertoo sen, miten markkinapaikka syntyy. Se ei edellytä mitään muuta, kun yhdessä toimivia ihmisiä, jotka toimivat tietyn sääntökokonaisuuden puitteissa. He synnyttävät omalla keskinäisellä kilpailullaan tehokkaan ratkaisun, joka on kaikkien edun mukainen.

– Se tarjoaa niille henkilöille, jotka eivät tajua mitä ympärillä tapahtuu, tehokkaan ratkaisun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)