Verkkouutiset

Väkivaltarikoksia voi vähentää psykoosilääkityksellä

Psykoosilääkitykset auttavat moniin mielensairauksiin, mutta ne saattavat myös vähentää väkivaltarikoksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsalaistutkimuksessa selvitettiin 82 000 potilaan tekemät väkivaltarikokset ennen ja jälkeen lääkityksiä. Tarkastelu rajattiin psykoosilääkkeisiin sekä litiumiin ja muihin mielialantasaajalääkkeisiin.

Vuosina 2006–2009 runsaat 40 000 ruotsalaismiestä ja 42 000 naista aloitti psykoosi- tai mielialantasaajalääkityksen. Miehistä 6,5 prosenttia ja naisista 1,5 prosenttia tuomittiin väkivaltarikoksesta.

Verrattuna aikaan, jolloin he eivät olleet lääkityksellä, potilaat tekivät väkivaltarikoksia 45 prosenttia vähemmän psykoosilääkitysten aikana. Sama yhteys havaittiin mielialantasaajalääkityksellä olevilla, mutta vain jos lääkkeillä hoidettiin kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

Väkivaltarikosten lisäksi myös muut rikokset vähenivät psykoosilääkitysten aikana, tutkijat havaitsivat.

Tulokset eivät osoita, että muutokset rikosten määrässä johtuivat vain ja ainoastaan potilaiden lääkityksistä, mutta se vaikuttaa hyvin todennäköiseltä. Aiemmissa tutkimuksissa psykoosilääkitykset ovat muun muassa vähentäneet skitsofreniaa sairastavien aggressiivisuutta.

Tulokset julkaistiin Lancet-lehdessä ja niistä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)