Verkkouutiset

Valtaosalle suomalaisista työllisyyden kehittäminen palkkakehitystä tärkeämpää

Hieman suurempi osa suomalaisista kannattaa paikallisen sopimisen lisäämistä sen sijaan, että työehdoista sopisivat työnantajajärjestöt ja ammattiliitot keskenään, selviää tuoreesta kyselystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisista 82 prosenttia pitää työllisyyden kehittämistä tärkeämpänä tavoitteena kuin kilpailijamaita korkeampaa palkkatasoa, selviää On-Time Research Solutions Oy -tutkimuspalveluyhtiön kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan vain 10 prosenttia valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon tärkeämmäksi tavoitteeksi. 9 prosenttia vastanneista ei osannut sanoa kantaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Vastanneista yrittäjistä kaikki pitivät työllisyyden kehittämistä tärkeämpänä, kun taas palkansaajat olivat keskimääräistä hieman useammin korkeamman palkkatason kannalla (17 prosenttia). Vähiten työllisyyden kehittämistä pidettiin tärkeämpänä tavoitteena Vasemmistoliiton äänestäjien keskuudessa (69 prosenttia).

Muiden muassa kansanedustaja Eero Lehden (kok.) esittämä yhteiskuntasopimus sen sijaan saa kyselyyn vastanneilta suomalaisilta tyrmäyksen, vaikka myös epävarmuus oli suurta asian kohdalla: vain 29 prosenttia vastaajista kannatti yhteiskuntasopimuksen tekemistä eli työmarkkinoiden jouston lisäämistä muun muassa palkanalennusten ja irtisanomissuojan heikentämisen kautta. Vastustajia oli lähes 50 prosenttia vastaajista ja kantaansa ei osannut kertoa 21 prosenttia.

Yrittäjät (62 prosenttia) olivat selvästi keskimääräistä useammin yhteiskuntasopimuksen kannalla, palkansaajien (66 prosenttia) ja työttömien (52 prosenttia) ollessa hieman keskimääräistä useammin sitä vastaan. Työmarkkinoiden ulkopuolella olevien henkilöiden kannat jakautuivat tasan. Äänestäjien joukossa ajatus sai kannatusta erityisesti kokoomuksen (57 prosenttia) ja keskustan (44 prosenttia) kannattajien joukossa, SDP:n ja Vasemmistoliiton äänestäjien vastustaessa.

Hieman suurempi osa suomalaisista kannattaa paikallisen sopimisen lisäämistä työntekijöiden ja yrittäjien vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi työmarkkinoilla sen sijaan, että työehdoista sopisivat työnantajajärjestöt ja ammattiliitot keskenään. Kyselyyn vastaajista 46 prosenttia oli paikallisen sopimisen lisäämisen kannalla, kun nykyistä työmarkkinajärjestöjen sopimiskäytännön jatkamista kannatti 45 prosenttia vastaajista ja 9 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Paikallisen sopimisen lisäämisen kannattivat erityisesti nuoret sekä eläkeläiset. Myös yrittäjien keskuudessa ajatuksen kannatus oli suurta. Puoluepoliittisesti paikallisen sopimisen lisäämistä kannattivat oikeistopuolueiden äänestäjät vasemmiston kannattajien vastustaessa. Mielenkiintoisesti tässä kysymyksessä nukkuvat äänioikeutetut olivat selvästi samalla kannalla oikeistopuolueiden kanssa.

Kyselytutkimuksen toteutti tutkimuspalveluyhtiö On-Time Research Solutions Oy torstaina 11. joulukuuta 2014 illalla klo 17:40-19:50 välisenä aikana automaattisina puhelinhaastatteluina lanka- ja matkapuhelimiin. Kyselyyn vastasi 587 satunnaisotannalla valittua Suomessa asuvaa täysi-ikäistä henkilöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)