Verkkouutiset

Uudenlaiset reaktorit ovat ydinvoiman tulevaisuutta

Biomassan käyttöä rajoitetaan tulevaisuudessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

VTT Oy:n johtaja Satu Helynen ja Gaia Consulting Oy:n johtava asiantuntija Mikko Kara kirjoittavat Talouselämässä energian tuotannon tulevaisuudesta ja uusista SMR-ydinreaktoreista.

Suomessa metsistä saatava bioenergia on rajallinen energialähde. EU:n niin kutsuttu talvipaketti on myös kiristämässä biomassan kestävyyskriteereitä ja rajoittaa samalla sen käyttöä.

Hajautettuun energian tuotantoon on asiantuntijoiden mukaan tulossa uusi vaihtoehto. Pienten, modulaarisesti rakennettavien ydinreaktorien kehitys on pitkällä USA:ssa, Venäjällä ja Kiinassa. USA ja Iso-Britannia arvioivat kaupallistavansa SMR-laitokset 2020-luvun loppuun mennessä.

Uusia joustavia yksiköitä

– SMR-laitosten ominaisuuksia ovat sarjavalmistus tehtailla ja passiivisten, luonnonlakeihin perustuvien turvajärjestelmien avulla aikaansaatu yksinkertainen rakenne. Teholtaan 50-150 megawatin SMR-yksiköt tulevat sarjatuotantona edullisiksi ja ne voidaan sijoittaa osaksi yhdyskuntien tai teollisuuden lämmöntuotantoa, Helynen ja Kara kirjoittavat.

– Energiajärjestelmään ne sopivat isoja yksiköitä joustavammin, koska ne vähentävät kalliin varakapasiteetin ja kantaverkon rakentamisen tarvetta.

Euroopassa ydinvoima on monissa maissa tärkeässä roolissa osana energian tuotantoa. Helysen ja Karan mukaan Suomen lisäksi muun muassa Iso-Britanniassa, Ranskassa ja monissa Itä-Euroopan maissa ydinvoima nähdään merkittävänä välineenä päästötavoitteiden saavuttamisessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)