Verkkouutiset

Ruotsissa eläkeikä on vielä muita maita alempi

Moni EU-maa on kytkenyt eläkeiän elinajanodotteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eläkeikä nousee lähes kaikissa Euroopan unionin jäsenmaissa. Ruotsi ja Luxemburg muodostavat poikkeuksen, koska maat eivät ole vielä tehneet päätöstä eläkeiän nostamisesta lähivuosina.

Tällä hetkellä yleinen eläkeikä on 65 vuotta, joka nousee 67–68 vuoteen. Eläkeiän suurimmat nousut tapahtuvat pääsääntöisesti ennen vuotta 2030, kirjoittavat Eläketurvakeskuksen yhteyspäällikkö Mika Vidlund ja erityisasiantuntija Niko Väänänen Työeläke-lehdessä.

Suomi, Alankomaat, Italia, Britannia, Kreikka, Kypros, Portugali, Slovakia ja Tanska ovat tehneet kauaskantoisimmat päätökset eläkeiän sopeuttamisessa ja kytkeneet eläkeiän elinajanodotteeseen.

Tšekki on tehnyt oman erityisen ratkaisunsa, jossa eläkeikä nousee vuosittain kaksi kuukautta ilman ylärajaa tai varsinaista kytkentää elinajanodotteeseen.

Pohjoismaissa hurja ero

Vidlundin ja Väänäsen mukaan eläkeiän kytkentä elinajanodotteeseen tarkoittaa Suomessa sitä, että vuoteen 2050 mennessä alaikäraja on nykylaskelmien mukaan nousemassa reiluun 67 vuoteen.

Tanskassa eläkeikä nousee laskelmien mukaan tuolloin 72 vuoteen eli OECD-maiden korkeimmaksi. Ruotsin eläkeiän lasketaan olevan selvästi alempi: 61 vuotta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)