Verkkouutiset

Lastensuojelun Keskusliitto pitää alkoholimainonnan rajoittamista tärkeänä

Viimeaikaisessa alkoholimainontaan liittyvässä keskustelussa on Lastensuojelun Keskusliiton mielestä unohdettu lasten ja nuorten näkökulma.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Vanhempainliitto, Ensi- ja turvakotienliitto, Barnavårdsföreningen i Finland ja Lastensuojelun Keskusliitto korostavat, että alkoholilainsäädännöllä tulee tavoitella johdonmukaisesti lasten ja nuorten suojelua alkoholin haitoilta tupakkalainsäädännön tavoin.

Eduskunnan jo hyväksymä alkoholilain mainontapykälä on noussut uudelleen keskustelun kohteeksi. Lastensuojelun Keskusliiton mukaan keskustelussa lasten ja nuorten näkökulma on jäänyt vähälle huomiolle, vaikka alkoholipolitiikka ja alkoholilainsäädäntöön liittyvät ratkaisut koskevat mitä suurimmassa määrin lapsia ja nuoria.

Järjestöt pitävät alkoholimainonnan rajoittamista tehokkaana, tarkoituksenmukaisena ja perusteltuna keinona vähentää alkoholihaittoja. Heidän mukaansa jo sovitut rajoitukset alkoholimainontaan ovat tärkeitä ja oikeansuuntaisia.

Lastensuojelun Keskusliitto katsoo, että viimeaikaisissa nuorten alkoholinkäyttöön liittyvissä keskusteluissa on vähätelty suomalaisnuorten edelleen runsasta alkoholinkäyttöä.

Järjestön mukaan lasten ja nuorten suojelussa otettiin tärkeä edistysaskel, kun eduskunta päätti alkoholin ulkomainonnan ja sosiaalisen median markkinoinnin rajoituksista noin vuosi sitten. Muutosten on määrä tulla voimaan 1.1.2015. Taustalla on tutkimusnäyttö, joka osoittaa, että alkoholimainonta vaikuttaa lasten elämään.

Järjestö viittaa Markku Soikkelin tutkimukseen Mitä tutkimusnäyttö kertoo alkoholimainonnan vaikutuksista lapsiin ja nuoriin?

Tutkimuksen mukaan mainonta aikaistaa alkoholinkäytön aloittamista sekä lisää nuoruudenaikaista alkoholinkäyttöä ja humalajuomista. Mitä enemmän lapset näkevät ympärillään alkoholimainontaa, sitä suurempi mainonnan vaikutus heidän käyttäytymiseensä on. Alaikäisten alkoholinkäyttö myös lisää väkivalta- ja tapaturmariskejä ja vahingoittaa nuoren kehitystä.

Tutkimukset osoittavat, että alkoholinkäytön aloittaminen liian nuorena ja sen säännöllinen käyttö nuoruusiässä altistavat henkilön myöhemmälle ongelmakäytölle ja riippuvuuksille. Suomalaisnuoret aloittavat alkoholinkäytön kansainvälisesti vertaillen hyvin nuorina ja juovat humalahakuisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)