Professori HS:lle: Kesälomarytmi kuluttajalle edullinen – "siirto ei kannata"

Taloustieteilijät eivät kannata koululaisten kesälomien siirtoa, koska se rasittaisi kansantaloutta.

  • LKS 20150703 - Nainen lukee kirjaa rannassa Helsingissä perjantaina 3. heinäkuuta 2015. LEHTIKUVA Aku Häyrynen

    Nainen lukee kirjaa rannalla Helsingissä.

    ()

Kun koulut alkavat ja suomalaiset palaavat töihin, isossa osassa Eurooppaa lomakausi jatkuu. Monen mielestä lomat loppuvat sekä säiden että kansainvälisten liiketoimien kannalta hölmöön aikaan.

Taloustieteilijät ovat kuitenkin toista mieltä. Koululaisten lomia ei haluta siirtää.

– Siirtäminen ei auta, lomaa pitää lyhentää. Lukukaudet on mitoitettu vanhanaikaiseen maailmaan, jossa molemmat vanhemmat eivät käy töissä, sanoo EK:n työmarkkinajohtaja Ilkka Oksala Helsingin Sanomille.

Lomien siirtoa ajoi lähinnä matkailuala, kun elinkeinoelämän järjestöt pari vuotta sitten kysyivät yritysten toiveita.

– Jos ajatellaan perheen lomien yhteensovittamista, niin ongelmat säilyisivät ennallaan. En usko, että lomien siirto olisi kansantaloudellekaan mikään piristysruiske, kertoo Merja Kauhanen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

Aalto-yliopiston taloustieteen professorin Marko Terviön mielestä lomat ovat kohdallaan.

– Kuluttajan kannalta nykyinen, keskieurooppalaisesta poikkeava lomarytmi, on hyvin edullinen, Terviö toteaa.

– Jos täältä lähtee kesä- tai heinäkuussa matkalle, ei Euroopassa ole vielä ruuhkia. Se tekee matkailemisesta halvempaa. Ja kun suomalaiset palaavat lomiltaan, niin esimerkiksi ravintolat ovat täällä jo luontevasti auki.

EK:n pääekonomisti Penna Urrilan mukaan ulkomaalaiset matkailijat eivät riitä elättämään Suomen matkailualaa elokuussa, mutta koko Suomea lomien siirtäminen ei nostaisi.

– Myyntityöhön ja sellaiseen voi tulla taukoa, kun me lomailemme heinäkuussa ja Eurooppa elokuussa, mutta on nykymallissa etujakin, Urrila sanoo viitaten juuri matkailuun.

Matkailun sesonki on joka tapauksessa pidempi, kun Suomi ja Eurooppa lomailevat eri tahtiin.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.