Verkkouutiset

”Huumeet vaaraksi varusmiehille” – HS: Kannabis keskeyttää palveluksen yhä useammin

Varusmiespalveluksen keskeytykset kannabiksen vuoksi ovat kaksinkertaistuneet tällä vuosikymmenellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime vuosina palveluksensa keskeyttäneiden varusmiesten lukumäärä on kasvanut selvästi. 158 varusmiehen palvelus katkesi vuonna 2010. Vuonna 2014 palvelus katkaistiin 239 varusmieheltä, kertoo Helsingin Sanomat.

Keskeyttäneiden määrän taustalla on lähes yksinomaan kannabistuotteet. Noin tuhat varusmiestä on keskeyttänyt palveluksensa tällä vuosikymmenellä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Huumausaineet ja Puolustusvoimat eivät sovi yhteen”, tiivistää Sotilaslääketieteen keskuksen johtaja, lääkintäeversti Jouko Peltomaa.

– Huumausaineet muodostavat vaaran yksilölle ja toiminnalle. Ne saattavat houkutella myös varkausrikollisuutta ja muuta rikollisuutta.

Varusmiehen palvelusta ei välttämättä katkaista yksittäisen kannabiskäryn kohdalla palveluksen alussa.

– Kyse on siitä, minkä sortin huumeesta jää kiinni. Varsinkin jos jää kiinni kannabiksesta palveluksen alkuvaiheessa, joudumme käyttämään harkintaa. Kannabishan näkyy virtsassa jopa noin kuukauden sen käytön jälkeen. Käyttö on voinut tapahtua ennen palvelukseen astumista, Peltomaa sanoo.

– Jos varusmies pystyy kohtuullisen vakuuttavasti perustelemaan palvelusta edeltäneen käytön, yksi positiivinen kannabiskäry ei johda heti pois heittämiseen. Se johtaa siihen, että hän joutuu syyniin. Hänet voidaan kutsua myöhemmin antamaan virtsanäyte, jolloin katsotaan, onko se puhdas vai ei.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)