Kansanedustaja Caruna-kohusta: Suurimmassa vastuussa on SDP

Kansanedustajan mukaan sähkösiirtoyhtiön myynti ja sitä nyt seurannut siirtohinnan raju korotus eivät tulleet yllätyksenä.

  • LKS 20151215  Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi eduskunnan täysistunnon budjettikäsittelyssä tiistaina 15. joulukuuta 2015 LEHTIKUVA Vesa Moilanen

    Toimi Kankaanniemi.

    ()

Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemen mukaan SDP on suurimmassa vastuussa valtioenemmistöisen Fortumin sähkösiirtoyhtiön myynnistä.

– sähkösiirtoyhtiön myynti ja sitä nyt seurannut siirtohinnan raju korotus eivät tulleet yllätyksenä, Kankaanniemi kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Fortumin verkot myytiin vuonna 2013 Carunalle. Yhtiö on joutunut kovan hinnankorotuskohun keskelle ilmoitettuaan noin 27 prosentin korotuksista sähkön siirtohintoihin.

– Kun kauppahinta oli peräti 2,55 mrd euroa, ei ole mahdollista, että myynti olisi tapahtunut Jyrki Kataisen hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan tietämättä ja ilman sen myötävaikutusta. Jos tapahtui, menettely oli anteeksiantamaton, Kankaanniemi toteaa.

Hän muistuttaa, että talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa on aina vähintään yksi ministeri jokaisesta hallituspuolueesta.

– Valtiovarainministeri on sen keskeisin jäsen. Hänen tietämättään ja sallimattaan ei tällaisia kauppoja tehdä.

– Vuonna 2013 valtiovarainministerinä oli SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen. Nukkuiko hän, kun asiaa käsiteltiin vai oliko hän vain pääministeripuolueen äänetön tuki? Verotuskin oli SDP:n hanskassa. Tuleva aktiivinen verosuunnittelu oli vähintäänkin arvattavissa.

Kankaanniemen mukaan SDP on mitä suurimmassa vastuussa tehdystä kaupasta samoin kuin muut silloisten hallituspuolueiden puheenjohtajat.

– Sähkön siirtoon liittyvän monopoliyhtiön myynti kansainvälisten sijoittajien haltuun oli valtavan iso päätös. Kysymyksessä oli ja on edelleen huoltovarmuuteen ja turvallisuuteenkin liittyvä asia.

– SDP:n johtohenkilöiden taholta ei ole kuulunut kommentteja nyt, kun karu totuus on paljastunut. Odotellaan!

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.