Virasto kielsi perheeltä oman talon, vetosi haitalliseen yhdyskuntakehitykseen

Kertomus lapsiperheen talohankkeesta maalaa erikoisen kuvan ELY-keskuksen toiminnasta.

  • LKS 20140916 Uudenmaan ely-keskus Helsingissä 16. syyskuuta 2014. Ely-keskukset saattavat vähentää yli 700 työpaikkaa lähivuosina. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

    ELY-keskus.

    ()

Kahden alle kouluikäisen lapsen vanhemmat kertovat Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistussa tekstissään viranomaisten toiminnasta. Kirjoitus on julkaistu nimimerkillä Byrokratian uhrit.

Perhe olisi halunnut järjestää kolme sukupolvea asumaan lähekkäin. Suunnitelma lohkoa tontti perheen isän vanhempien kotitilasta ei kuitenkaan edennyt emätilalain vuoksi.

"Emätilalaista emme olleet ennen kuulleet, mutta se esti meitä 'muodostamasta uutta tilaa'", kirjoittaja toteaa.

Vaihtoehdoksi löytyi niin sanotun sivuasunnon rakentaminen samalle tilalle. Tähän ei näyttänyt olevan estettä ja tuoreet vanhemmat aloittivatkin suunnittelun uudelta pohjalta.

"Laitoimme uuden hakemuksen menemään sivuasuntoa varten ja maankäyttölautakunta sen hyväksyi, sillä täytimme kaikki ehdot. Tässä välissä meille oli ehtinyt syntyä toinenkin lapsi ja olimme onnellisia, sillä näytti, että saamme lapsille rakennettua sen parhaan mahdollisen kodin", kirjoittaja kertoo.

ELY-keskus kuitenkin valitti luvasta hallinto-oikeuteen perustellen tätä ensimmäisen hakemuksen emätilalakiin nojanneella hylkäämisellä.

Lisäksi keskus pelkäsi, että muutkin saattaisivat ryhtyä toimimaan vastaavalla tavoin, jos lupa myönnettäisiin. Viranomaisen valituksen mukaan sivuasunto saattaa aiheuttaa "haitallista yhdyskuntakehitystä".

"Eikö kolmen sukupolven samalla tontilla yhdessä elämisen ja toisistaan huolehtimisen ajattelisi olevan erittäin toivottavaa yhdyskuntakehitystä", kirjoittaja kysyy, todeten, että lupa on kaikkien halukkaiden saatavilla riippumatta heistä.

Hänen mukaansa tapaukseen perehtynyt lakimies arvioi keskuksen toimintaa todella törkeäksi.

Kirjoittaja kysyykin, eikö keskuksen "toimintaa voisi kehittää valitusten laatimisesta vuoropuhelun suuntaan sen sijaan, että ripustetaan ihmiset roikkumaan löysään hirteen pitkäksi aikaa".

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.