Verkkouutiset

Ben Zyskowicz: Britit äänestävät Brexitin kumoon – kaksi vaihtoehtoa

Kokoomuksen kansanedustaja uskoo paineiden Britanniassa kasvavan uuteen kansanäänestykseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz ei usko, että Britannian ero Euroopan unionista tulee toteutumaan.

– Tunnelma Britanniassa tulee kääntymään lähikuukausien aikana niin vahvasti Brexitiä vastaan, että tavalla tai toisella Britannia tulee arvioimaan uudelleen kansanäänestyksessä tätä tehtyä ratkaisua, Zyskowicz katsoo.

Zyskowicz uskoo lopputuloksen olevan, että Britannia jää sittenkin EU:n jäseneksi. Miten tämä käytännössä mahdollistuu? Zyskowiczilla on kaksi vaihtoehtoista skenaariota:

– Kuten (Britannian pääministeri) David Cameron lupasi vaalivoittonsa varmistaakseen kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, vastaavasti työväenpuolue voi luvata, että voittaessaan parlamenttivaalit se järjestää uuden kansanäänestyksen. Ja mikäli työväenpuolue voittaisi vaalit ja muodostaisi hallituksen, sillä olisi täysin legitiimi oikeus ja mahdollisuus järjestää uusi kansanäänestys, Zyskowicz huomauttaa.

Zyskowicz ei pidä lainkaan mahdottomana ennenaikaisia parlamenttivaaleja Britanniassa, koska ”poliittinen turbulenssi on ainakin tällä hetkellä erittäin kova”.

– Myös sellainen skenaario on mahdollinen, että Britanniassa EU:n kanssa saavutettava neuvottelutulos alistettaisiin muutaman vuoden päästä kansanäänestykseen, jossa vaihtoehtona olisi joko tämän neuvottelutuloksen hyväksyminen tai nykytilan jatkuminen. On mahdollista, että sellaisessa kansanäänestyksessä kansalaiset hylkäävät neuvottelutuloksen eli asettuvat EU-jäsenyyden jatkumisen kannalle.

Zyskowicz huomauttaa, että Britannia on käytännössä EU:n jäsen vähintäänkin sen kaksi vuotta, mitä neuvotteluprosessia Brexitin osalta käydään.

– Tämä kestää varmasti pidempään kuin kaksi vuotta. Se, että neuvottelut jatkuvat ja ovat vaikeat, ei estä sitä, että samaan aikaan Britannian sisällä poliittinen tunnelma kääntyisi yhä enemmän Brexitiä vastaan. Voidaan jopa ajatella, että neuvottelujen jatkuminen lisää realismia siitä, mitä tämä Brexit merkitsisi ja mitä se ei merkitsisi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)