Verkkouutiset

”Olisipa meillä thatcherilainen oikeisto kasvamassa”

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen uskoo, että Suomen poliittisessa kentässä tapahtuu tulevaisuudessa liikehdintää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Jos meille tulee porvarihallitus ja ammattiyhdistysliike lähtee voimalla jarruttamaan uudistuksia, tekemään myyräntyötä ja virittelee laittomia lakkoja, voi olla, että siinä kohtaa tapahtuu jokin naksahdus, Matti Apunen arvelee.

Neljä vuotta sitten Suomen poliittisessa kentässä tapahtui jo iso mullistus, kun perussuomalaiset puski voimalla neljän suuren puolueen joukkoon. Nyt eduskuntavaaleissa puolue vakiinnutti asemansa.

Apunen sanoo, että puoluekentässä tapahtuu todennäköisesti jatkossakin muutoksia, koska nykyinen puoluekenttä on muotoutunut maatalousvaltaisen ja teollistuvan Suomen tarpeisiin.

Eduskuntavaaleissa vasemmistopuolueiden eli SDP:n ja vasemmistoliiton yhteenlaskettu kannatus tippui historiallisen alas, 24 prosenttiin. Toisaalta ainoan keskusta-oikeistolaiseksi itsensä luokittelevan puolueen, kokoomuksen, kannatuskin pieneni edellisvaaleista.

Onko oikeistolla suuntaa?

– Toivoisin, että meillä olisi thatcherilainen oikeisto jossain kasvamassa, Matti Apunen sanoo.

Hän vertaa Suomen tilannetta Britanniaan 1970-luvulla. Maan kilpailukyky oli heikko, sääntely oli paisuttanut byrokratiaa, ammattiyhdistysliike lakkoili jatkuvasti. Konservatiivipääministeri Margaret Thatcher laittoi ammattiyhdistysliikkeen ojennukseen ja oikaisi maan talouden tiukalla talouskurilla yhdistettynä sääntelyn vapauttamiseen ja veronkevennyksiin. Ihmisille jäivät mieleen lähinnä rautaiset otteet ay-liikkeen suhteen, mutta kyse oli ennen kaikkea ihmisten ja pääomien liikkuvuuden lisäämisestä.

– Thatcherilaisyyden pitäisi tulla syvältä kokoomuksen sisältä ja jonkun etabloituneen poliitikon kautta, Apunen sanoo.

Hän uskoo, että thatcherismin tie olisi myös tie SDP:n uudistumiseen. Kun vastakkainasettelu Thatcherin ja ammattiyhdistysliikkeen kanssa oli käyty, ja talouspolitiikka nosti maan talouden uuteen nousuun, myös työväenpuolueen oli luotava itsensä uudelleen. Lopulta Tony Blairin uusi työväenpuolue omaksui konservatiivipolitiikasta markkinatalouteen suopeasti suhtautuvan linjan ja yhdisti sen sosiaaliseen oikeudenmukaisuuden lisäämiseen.

– Voi olla että meilläkin toinen vaatisi toista, Apunen epäilee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)