Verkkouutiset

Työelämän tasa-arvon suurin häpeätahra poistumassa?

BLOGI

Verkkouutiset
Verkkouutiset
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomus otti risteilyviikonloppuna tärkeän askeleen tasa-arvon tiellä, kun pääministeri Stubb linjasi työlista-puheessaan tavoitteeksemme vanhemmuudesta työnantajille aiheutuvien kustannusten korvaamisen.

Malliksi esitämme ns. kertakorvausta äitien työnantajille. Kertakorvaus maksettaisiin äidin työnantajalle, mikäli äiti palaa saman työnantajan palvelukseen raskauden ja perhevapaiden jälkeen. Se korvaisi vaikeasti laskettavia kustannuksia, kuten sijaisten rekrytointi ja perehdyttäminen. Näitä kustannuksia on mahdoton määritellä tarkasti ja ne vaihtelevat tapauskohtaisesti.

Kokoomuksen ehdotuksessa ei ollut vielä linjattu summaa ja sitä onkin hyvä pohtia. Reilu ratkaisu olisi rahoittaa korvaus sairausvakuutusmaksuista. Vanhemmuuden kustannusten tasauksessa ei ole kyse uudesta kustannuksesta. Tällä hetkellä ” vanhemmuuden viulut” maksetaan äitien työnantajien pussista. Työelämämme tasa- arvon suurimman häpeätahran ja yrittäjyyden jarrun, ns. äitiriskin, poistamiseksi kertakorvaus on oikea askel.

Niin kauan kuin naisista aiheutuu työnantajille enemmän kustannuksia kuin miehistä, jatkuu naisten epätasa-arvoinen kohtelu työmarkkinoilla. Epäkohta aiheuttaa naisten syrjimistä mm. vaikeuttaen naisten etenemistä uralla ja lisäämällä naisten pätkätöitä. Tämä näkyy naisten palkoissa ja eläkkeissä. Nykyisessä järjestelmässä äitiydestä aiheutuu työnantajalle sitä enemmän kustannuksia, mitä parempi naisen palkka on. Ei ole tätä vuosisataa eikä viisasta voimavarojen käyttöä, että ylläpidämme järjestelmiä, jotka suosivat miesten palkkaamista.

Olemme useasti lukeneet uutisia, joissa kerrotaan pk-yrittäjien joutuvan turvautumaan viime hädässä lainan ottoon työntekijän jäädessä äitiyslomalle. Vanhemmuuden kustannukset syövät kovalla tavalla naisia palkkaavien ja naisvaltaisten alojen, kuten palvelu-, hoiva- ja hoitoalan yritysten kannattavuutta sekä kasvu- ja työllistämismahdollisuuksia. Valtiovallan pitäisi innostaa eikä lannistaa yrittäjiä. Tarvitsemme kipeästi joka yrityksen ja työpaikan.

Kertakorvauksen rinnalle tarvitaan keino, jolla tasaamatta jääneet työnantajille koituvat vanhemmuuden kulut voidaan kattaa. Pohdinnan arvoinen malli on toistuvasti esille nostamani vanhempainvakuutus. Se toisi selkeästi esiin sen, millaisia kustannuksia vanhempainetuuksista työnantajalle ja palkansaajalle tulee. Vakuutus mahdollistaisi vanhemmuuden kustannusten jakamisen, mutta myös rahoitusosuuksien muutoksen kuten valtiovallan osuuden vahvistamisen. Mallia asiaan hyvä käydä katsomassa Ruotsista, jossa ongelma on jo aikaa sitten hoidettu.

Seuraavan hallituksen on otettava työelämän tasa-arvon asialistalleen, oltava aloitteellinen ja aktiivisesti kannustettava työmarkkinakeskusjärjestöjä. On vaikea löytää yhtään syytä, miksi työmarkkinakeskusjärjestöt eivät näin keskeisesti jäseniensä työmarkkina-asemaan vaikuttavaan asiaan tarttuisi.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta voidaan pelastaa vain työtä tekemällä ja yrittämällä. Kaikki voimavarat on viisasta ottaa käyttöön. Työelämässä tarvitaan naiset ja miehet. Vanhemmuudessa isät ja äidit. Tätä tavoitetta on viisasta ja välttämätöntä edistää kaikessa päätöksenteossa niin hallituksen, eduskunnan, työelämän järjestöjen kuin esimiesten kaikilla työpaikoilla.

Sari Sakomaa on kansanedustaja (kok.)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)