Verkkouutiset

Suomi nousee vain yhdessä sopimalla

BLOGI

Verkkouutiset
Verkkouutiset
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maan hallitus on rajoittamassa sopimisvapautta säätämällä pakottavalla lainsäädännöllä ylärajat ylityökorvauksista, vuosilomista ja sairausajan karensseista. Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin, jotka koskevat työelämää ja sopimista. Hallituksen tulee myös kunnioittaa perustuslakia ja sen sisällä olevaa sopimisvapautta. Hallitus on tänään jo saanut toimistaan huomautuksen pohjoismaisilta ay-järjestöiltä.

Akava on ollut valmis neuvottelemaan ja katsomaan yhteiskuntasopimuksen loppuun saakka. Olimme valmiit toteuttamaan viiden prosentin kilpailukykyhypyn, kuitenkin niin, että vastapainoksi olisi tullut kattava ja moderni irtisanottavien muutosturvamalli, nykyaikainen ja myös yksilön tarpeita huomioiva työaikalaki sekä yhteistoimintalain kautta laajemmat oikeudet henkilöstöedustajille.

Akava oli valmis maltilliseen palkkalinjaan sekä paikallisen sopimisen lisäämiseen. Listassa oli myös tavoitteena laajentaa yritysten keinoja tutkimuksen, tuotekehityksen ja investointien lisäämiseksi. Palkansaajien tavoitteita ei kuitenkaan edes käsitelty elokuun neuvotteluissa, eivätkä työnantajat tuoneet omaa listaansa neuvottelupöytään. Kyseessä ei ollut missään vaiheessa aito neuvottelu.

Olemme vieläkin valmiit solmimaan yhteiskuntasopimuksen. Sopimisen tie on aina parempi kuin riidan tie. Vastakkainasettelu ja kärjistäminen vievät asioita vain taaksepäin. Akava ei ole koskaan halunnut kärjistää tilannetta eikä halua vastedeskään, mutta nyt palkansaajan ääni ei kuulu Senaatintorille saakka. Se, että nimenomaan Akava kehotti liittojaan ensimmäisenä nostamaan järjestövalmiutta, on vakava viesti. Koska hallitus käyttää pakottavaa lainsäädäntöä sopimusvapauteen, osallistuu Akava kaikkia koskeviin mielenilmaisuihin.

Pääperiaate kaikessa työelämän lainsäädännössä on heikomman osapuolen suojelu. Se tarkoittaa, että tämän suojaksi määritellään vähimmäistaso. Valtakunnallisilla työ- ja virkaehtosopimuksilla voi sopia monesta asiasta toisin molempiin suuntiin, yhdessä sopien niin paremmin kuin heikommin. Nyt hallitus laittaa lainsäädäntöön maksimit, eli päättää käytännössä mitä osapuolet maksimissaan saavat sopia.

Pakottavalla lainsäädännöllä hallitus puuttuu myös työn hinnan määrittelyyn sekä työntekijöiden ja työnantajien väliseen sopimiseen, jossa palkkojen ja työehtojen lisäksi pöydässä on työrauha. Ilman kahta ei voi olla kolmatta.

Rakenneuudistuksilla on kiire ja ne ovat tarpeen. Siksi on tärkeää, että toimivan ja tasa-arvoisen yhteiskunnan jatkumiseksi sekä työmarkkinajärjestöt että maan hallitus palaavat yhdessä tekemisen ja sopimisen tielle. Esitän, että maan hallitus sitoutuu noudattamaan sopimisvapauden ja vapaan yhteiskunnan periaatteita. Työmarkkinajärjestöt puolestaan sitoutuvat katsomaan tulevaisuuteen ja modernisoimaan kolmikannan toimintatapoja.

Meillä on tärkeitä asioita tehtävänä. Uudistamislistalla ovat myös paikallinen sopiminen, työttömyysturva ja työlainsäädäntö. Tehdään ne yhdessä.

Kirjoittaja Sture Fjäder on Akavan puheenjohtaja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)