X
SULJE MAINOS
Koronapotilaat vaativat runsaasti tehohoidon resursseja. LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

Ylilääkärin pysäyttävä laskelma: Näin koronapotilaat ylikuormittavat tehohoidon

Tehohoitolääkärin mukaan 50 koronapotilasta tuplaa tehohoitoon kuluvan kapasiteetin.

Jo verrattain pieneltä kuulostava määrä koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi tehohoitoon joutuvia potilaita vie merkittävästi hoitoresursseja ja aiheuttaa laajoja vaikutuksia terveydenhoidossa.

Anestesia- ja tehohoidon ylilääkäri Risto Kuosa avaa asiaa laskelmalla. Hän kertoo sairaaloiden kuormitusta käsittelevässä Twitter-keskustelussa, että koronapotilaan keskimääräinen hoitoaika teho-osastolla on 11 vuorokautta ja mediaani kahdeksan vuorokautta. Normaalisti tehohoidon potilaan keskimääräinen hoitoaika on kolme ja puoli vuorokautta.

– Eli yksi tehopotilas vie 3 x enemmän aikaa ja vaatii 2 x enemmän hoitajaresurssia. Siten yksi Covid vastaa 6 normitehopotilasta, Kuosa laskee.

– Kun Suomessa on n. 300 tehopaikkaa niin 50 Covid- potilasta tuplaa tehohoitoon kuluvan kapasiteetin. Kun lisäksi tiedetään että kaikki hoitajien lisäresurssi joudutaan ottamaan leikkaussaleista niin muiden potilaiden hoito kärsii todella pahasti ja kustannukset kasvavat rajusti, ylilääkäri varoittaa.

Risto Kuosa muistuttaa, että tehohoitoon voidaan kouluttaa ensisijaisesti anestesiahoitajia, jotka pitää taas ottaa leikkaussaleista.

– Yksi tehohoidon koronan hoitoon lisäpaikka vaatii keskimäärin 8 lisähoitajaa = 8 leikkaussalia laitetaan kiinni. Jokainen Covid lisäpotilas vie keskimäärin 264 leikkauksen resurssin, hän toteaa.

Suomessa on tällä hetkellä tehohoidossa 15 ja sairaalahoidossa yhteensä 94 koronapotilasta. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on liki kaksinkertaistunut kahdessa viikossa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt