Valtioneuvosto ja THL eivät ole edelleenkään perustelleet, miksi ravintoloiden kireät rajoitustoimet ovat välttämättömiä ja oikeasuhtaisia, toteaa MaRa. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Yle: Ravintoloiden rajoituksiin valmisteilla uusi malli

Ruokaravintoloiden rajoitukset olisivat kevyemmät kuin esimerkiksi yökerhojen.

Ylen tietojen mukaan ravintolarajoituksista on valmisteilla malli, jossa rajoituksia säädeltäisiin sen mukaan, onko ravintola ruokaravintola vai tulevatko tulot lähinnä alkoholin myynnistä. Lisäksi asiakaspaikkoja ja aukioloa säädettäisiin alueen tartuntatilanteen mukaan.

Ruokaravintoloiden rajoitukset olisivat kevyemmät kuin esimerkiksi yökerhojen, joissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tartuntoja on levinnyt. Esillä on ollut tapa, jossa ravintolat luokiteltaisiin sen mukaan, kuinka suuri osa ravintolan tuloista tulee ruoan myynnistä.

Lisäksi Ylen tietojen mukaan pohditaan mallia, jossa rajoitukset noudattelisivat perus-, kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevien alueiden rajoja. Myös paikkamääriä säädeltäisiin sen mukaan, kuinka paljon alueella on tartuntoja.

Ravintoloiden aukioloa ja paikkamääriä säätelevä määräaikainen laki on voimassa lokakuun loppuun asti. Rajoituksia jatkava lakiesitys juuttui perustuslaillisiin ongelmiin, ja nyt lakiesitystä korjataan pika-aikataululla.

Koronaviruksen takia eduskunta on säätänyt tartuntatautilakiin pykäliä, joilla ravintoloiden aukioloa ja paikkamääriä on rajoitettu.

Perustuslakivaliokunta vaati jaottelemaan rajoitukset alueellisesti tartuntatilanteen mukaan sekä ravintolatyypeittäin, niin että rajoitukset ottavat huomioon tartuntariskin suuruuden. Muuten laki rajoittaa liikaa perustuslain takaamaa elinkeinovapautta.

Rajoituksia hiotaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja sosiaali- ja terveysministeriössä. Lakiesitys yritetään saada korjattua tiistaina, jotta se ehditään käsitellä ennen kuun loppua.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt