Sisäministeri Kai Mykkänen. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Kai Mykkänen Ylelle: Kiintiöpakolaisten määrä kymmenkertaiseksi

Sisäministeri kasvattaisi mieluummin kiintiöpakolaisten määrää kuin perustaisi EU-rajojen ulkopuolelle vastaanottokeskuksia.

Sisäministeri Kai Mykkäsen mielestä olisi tehokkaampaa kasvattaa YK:n vakiintuneen kiintiöpakolaisjärjestelmän kokoa erillisten EU-vastaanottokeskusten perustamisen sijaan. Mykkänen sanoo Ylelle, ettei ”päällekkäistä järjestelmää kannata välttämättä rakentaa”.

Ensi viikon torstaina alkavassa Eurooppa-neuvoston huippukokouksessa on tarkoitus löytää ratkaisuja EU:n turvapaikkapolitiikkaan. Julkisuuteen on vuodettu päätösluonnos, jonka mukaan suojelua tarvitsevat pakolaiset voitaisiin erotella elintasosiirtolaisista unionin ulkopuolelle perustettavissa keskuksissa.

– En ole varma, miten pystyttäisiin muodostamaan tehokas järjestelmä siten, että näissä järjestelykeskuksissa erotettaisiin perusteettomat hakemukset turvaa tarvitsevista. Kiintiöpakolaisjärjestelmässä meillä on vuosia vakiintunut prosessi, Mykkänen sanoo.

– Riittäisi, että Eurooppa sitoutuisi yhdessä siihen, että otetaan moninkertainen määrä haavoittuvassa asemassa olevia näiltä leireiltä. Samalla rajoitettaisiin rajan yli salakuljettajien kautta tapahtuvaa maahantuloa, hän lisää.

Mykkäsen mukaan hänen ehdotuksensa ei kuitenkaan nostaisi Suomen kiintiöpakolaismäärää kymmenkertaiseksi. Tämä johtuu sisäministerin mukaan siitä, että kiintiöpakolaiset jakautuvat EU-maiden välillä nyt epätasaisesti.

Tasapuolisemman jaon varmistamisen lisäksi Mykkänen pitää tärkeimpänä, että painetta saadaan pois jäsenmaiden rajoilta.

Mykkänen uskoo myös muiden jäsenmaiden suhtautuvan myönteisemmin ehdotuksiin, jotka siirtävät painetta EU:n rajojen ulkopuolelle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt