X
SULJE MAINOS
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikko (ps.). LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Yle: Afganistanin evakuointien epäkohdat syyniin

Eduskunnan valiokunnan on määrä käydä Afganistanin operaation onnistumisia ja epäkohtia tarkemmin läpi.

Afganistanin evakuointioperaatiot puhuttavat maailmalla edelleen. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikko (ps.) kertoo Ylelle, että valiokunnan on määrä käydä Afganistanin operaation onnistumisia ja epäkohtia tarkemmin läpi lähiaikoina. 

Tutkijat ovat kritisoineet Suomen toimia pelastusoperaatiossa, ja erityisesti pelastettavien suppeaa määrää verrattuna muihin maihin. Suomen toimia on kutsuttu sekä riittämättömiksi että hallituksen rajauksia pelastettavista mielivaltaisiksi – esimerkiksi sitä, että vuoden 2016 jälkeen työsuhteessa olleet evakuoitiin, mutta ennen vuotta 2016 olleita ei, on kritisoitu. 

Niikko toivoo, että valiokunnan lähiaikoina saamassa selvityksessä ilmenee mahdollisimman tarkasti, miten ja miksi kaikki lopulta meni niin kuin meni.

– Valiokunnalle kerrottiin, että aikataulusyistä kentältä evakuoitavien listaa on rajattava. Evakuointien valmistelua ja toteuttamista vaikeutti omalta osaltaan Suomessa se, että lainsäädäntö oli jäykkä, eikä valmiita toimintamallejakaan tällaiseen tilanteeseen löytynyt, Niikko kertoo.

Niikon mukaan valiokunnan jäsenten yhteinen tahtotila oli alun perin se, että turvaan saatettaisiin ainakin ne henkilöt, jotka ovat vuosia työskennelleet turvatakseen Suomen lähetystöä. Suomeen saatiin evakuointioperaation mukana parissa viikossa nelisensataa ihmistä.

Ylen TV1:n Ykkösaamussa vieraillut puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) pitää evakuointioperaatiota olosuhteisiin nähden onnistuneena. Myös vihreiden puheenjohtajaksi jatkokaudelle lauantaina valittu sisäministeri Maria Ohisalo puolustaa hallituksen evakuointipäätöksiä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt