Wille Rydman: Turvapaikanhakijat ilmoittivat korkeasta koulutuksesta, mutta harva osasi täyttää ilmoituksen

Kansanedustaja ihmettelee opetus- ja kulttuuriministeriön tilaamaa raporttia turvapaikanhakijoiden koulutustaustoista.

Kansanedustaja Wille Rydman (kok.) toteaa Facebookissa, että opetus- ja kulttuuriministeriön tilaama raportti turvapaikanhakijoiden koulutustaustoista on kiinnostava paperi.

”Kartoitus on tehty kysymällä turvapaikanhakijoilta itseltään vastaanottokeskuksissa. Yllättävän monella on – oman ilmoituksensa mukaan – hyvinkin korkea koulutus ja vaikka minkälaista vaativaa osaamista edellyttävää työkokemusta”, Wille Rydman kirjoittaa.

”Itseilmoitetun koulutuksen ja osaamisen luotettavuus joutuu kuitenkin outoon valoon, kun lukee itse raportin: ’Äidinkielisenkin lomakkeen täyttäminen osoittautui kuitenkin hakijoille haasteelliseksi. Lomakkeen täyttämisen idea oli osalle jo sinällään vaikea, osalle vastausvaihtoehtojen luokkien tulkitseminen oli vaikeaa, ja pieni osa ei pystynyt lukemaan tekstiä äidinkielellään. Vain 25 prosenttia haastatelluista turvapaikanhakijoista täytti lomakkeen itsenäisesti'”, kansanedustaja jatkaa.

Kyseinen raportti on nimeltään Vastaanottokeskuksissa toteutettu alkuvaiheen osaamisen tunnistaminen. Se löytyy tästä.

”Ehkä sosiaali- ja terveysministeriönkin pitäisi tilata selvitys siitä, onko Esa Laiho lääkäri vai ei. Tutkimus toteutettaisiin kysymällä asiasta Laiholta itseltään. Yle varmaan uutisoisi kyseisen selvityksen tulokset siten, että ’Esa Laiho on sittenkin pätevä lääkäri, sillä niin se sanoi'”, Rydman ironisoi FB:ssa myöhemmin.

Kommentit