Vuotiko Panama-paperit Venäjä? Ekonomistilta rankka kysymys

Amerikkalaistutkijan mielestä Panama-paperit ovat omituinen tarina kuin suoraan halvasta vakoojaelokuvasta.

Tutkija Clifford Gaddy esittelee Brookings-instituutin teemasivuilla villiä ajatelmaansa. Sen mukaan maailman eliitin verosuunnittelua paljastaneet Panama-paperit ovat Vladimir Putinin operaatio ja kiristystä.

Gaddyn mielestä kyseessä saattaa olla ollut Venäjän tiedusteluoperaatio. Korkean profiilin vuodolle olisi luotu uskottavuus sekoittamalla mukaan myös Venäjä – josta ei kuitenkaan juuri kerrottu uutta – ja pitämällä lähde piilossa. Todelliset kohteet eivät näkyneet papereissa ja heitä päästään kiristämään.

Clifford Gaddy on Venäjään erikoistunut ekonomisti. Hänen uusimmat kirjansa ovat Mr. Putin: Operative in the Kremlin ja pian tuleva Russia’s Addiction: The Political Economy of Resource Dependence.

Myös Washington Post esittelee ”ei-täysin-hullua” näkemystä. Panama-paperit eivät nopeasti katsottuna näytä hyvältä Venäjälle, jossa parin päivän hiljaisuuden jälkeen Vladimir Putin syytti niiden olevan USA:n juoni Venäjän heikentämiseksi.

Mutta papereissa ei ole todisteista Putinin itsensä suorasta osallisuudesta. Sen sijaan Panama-papereiden julkisuuden jyrän alle ovat jääneet monet läntiset ja länsimieliset johtajat, muun muassa Britannian David Cameron ja Ukrainan Petro Poroshenko, joilla on tunnetun huonot välit Venäjään.

WP tiivistää Clifford Gaddyn teorian tapahtumien mahdollisesta kulusta näin:

1. Panama-paperit Süddeutsche Zeitungille antanut anonyymi hakkeri toimi Venäjän hallituksen tiliin.

2. Panama-papereissa on tarkoituksellisesti vain vähän Putinia vahingoittavaa tietoa. Linkki häneen on varsin hämärä ja Putin on selvinnyt pahemmistakin korruptiosyytöksistä.

3. Sen sijaan Panama-papereissa on paljon erittäin ikävää tietoa muista maailman johtajista. Tämä vähintään toimii niin, että Putinin korruptio näyttää tavanomaiselta.

4. Panama-papereissa on hyvin vähän amerikkalaisia. Jätettiinkö heidän tietonsa pois vuodetusta materiaalista ja talletettiin kiristystarkoituksia varten?

WP:lle Clifford Gaddy sanoo, ettei ole väitteestään itsekään varma eikä se ole edes teoria, vaan lähinnä ehdotus jostain jota pitäisi vakavasti tutkia. Venäjän korruptiota tutkinut Karen Dawisha tyrmäsi ajatelman jo. Toimittaja Masha Gessen pitää näkemystä erinomaisena ja Radio Free Europen Brian Whitmore sanoo Gaddyn trollaavan Putinia.

Clifford Gaddy huomauttaa nähneensä, miten Putin käyttää taloussalaisuuksia venäjällä tuhotakseen tai kontrolloidakseen ihmisiä. Gaddy toivoo, että Panama-papereiden sisällön lisäksi ja sijaan kysytään: onko alkuperäisissä dokumenteissa sellaista jota EI ole mukana Panama-papereissa?

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt