Voiko kolmas maailmansota alkaa Syyriasta?

Saudi-Arabian ulkoministeri: Bashar Assadista päästävä eroon.

Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir ei usko, että Syyrian kriisissä olisi eväät jopa kolmannen maailmansodan alulle.

Asiasta varoitteli Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev Münchenin turvallisuuskonferenssissa viime viikolla.

Spiegel Onlinen toimittaja tivaa suoraan Saudi-Arabian ulkoministeriltä, onko Syyriassa eväät kolmanteen maailmansotaan konfliktin moniulotteisuuden vuoksi.

– Minusta tätä on ylidramatisoitu. Bashar Assad on yrittänyt väkivallalla suojata asemaansa onnistumatta siinä. Lopulta hän toi venäläiset maahan, ja Venäjäkään ei pelasta häntä. Samaan aikaan meillä on sota Daeshia (ISIS) vastaan Syyriasssa. Saudi-Arabia on valmis myös maaoperaatioihin Daeshia vastaan, jos USA:n johtama koalitio tähän päätyy. Venäläiset sanovat myös, että heidän tavoitteensa on Daeshin kukistaminen. Jos tässä saavutetaan eteneminen Daeshin kukistamiseksi, miten se voisi tarkoittaa kolmatta maailmansotaa, Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir sanoo Spiegel Onlinelle.

Adel al-Jubeir on vakuuttunut siitä, että Bashar Assadin kausi päättyy ennen pitkää – joko poliittisen prosessin tuloksena tai sitten sotaoperaation kautta. Ulkoministerin mukaan Assad on terrorisoinut kansaansa. Adel al-Jubeir sanoo suoraan, että Saudi-Arabian intressinä on suistaa Assad vallasta ja ”mitä pidempään se kestää, sen pahempi,”.

Venäjä tukee Assadin hallintoa, mutta epäselvää on, kuinka vahvasti se on oikeasti sitoutunut Assadiin.

Kommentit