Vladimir Putin. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / POOL Alexander Zemlianichenko

Vladimir Putin: Venäjä on aina suosinut rauhanomaisia ratkaisuja

Venäjän presidentin mukaan kansainväliset ongelmat olisi ratkaistava dialogilla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ryöpytti Valdai-klubin puheessaan Yhdysvaltoja ja korosti Venäjää toisten valtioiden suvereniteetin kunnioittajana.

– Valtioiden intressit eivät luonnollisesti aina ole samat. Tämä on normaalia ja luonnollista. Näin on aina ollut. Johtavilla valtioilla on erilaiset geopoliittiset strategiat ja maailmankuvat. Tämä on yhteistyölle ja kilpailulle rakentuvien kansainvälisten suhteiden muuttumaton ydin, Putin totesi.

– Kun tämä tasapaino rikkoutuu, kun yleisesti hyväksyttyjen toimintasääntöjen noudattaminen ja jopa olemassaolo saatetaan kyseenalaisiksi ja kun intressejä ajetaan hinnalla millä hyvänsä, tulee kiistoista silloin ennakoimattomia ja vaarallisia ja ne johtavat väkivaltaisiin konflikteihin, hän jatkoi.

Venäjän presidentin mukaan mitään oikeaa kansainvälistä ongelmaa ei voida ratkaista tällaisessa tilanteessa. Vladimir Putin viittasi esimerkkinä Lähi-itään. Hänen mukaansa ”jotkut pelaajat” ovat yrittäneet muokata Lähi-itää haluamakseen ja pakottaa alueen valtioita ulkomaiseen kehityksen malliin ”ulkoisesti järjestetyillä vallankaappauksilla tai yksinkertaisesti asevoimin”. Piikki oli selvästi suunnattu Yhdysvalloille.

Putinin mukaan Venäjän sotatoimet Syyriassa ovat positiivinen esimerkki siitä, että ”ylimieliselle ja tuhoisalle politiikalle” on kuitenkin vaihtoehto.

Venäjän presidentti nosti toisena selvästi Yhdysvaltojen suuntaan heitettynä esimerkkinä esiin Pohjois-Korean kiristyneen tilanteen. Putin korosti Venäjän tuomitsevan Pohjois-Korean ydinkokeet ja noudattavan täysin YK:n asettamia pakotteita.

– Tämä ongelma voidaan kuitekin tietysti ratkaista vain vuoropuhelun kautta. Meidän ei tule ajaa Pohjois-Koreaa nurkkaan, uhata voimalla tai vajota häpeilemättömään röyhkeyteen tai herjauksiin. Tykkää Pohjois-Korean hallinnosta tai ei, emme saa unohtaa, että Pohjois-Korea on suvereeni valtio.

Vladimir Putinin mukaan Venäjä haluaa ratkoa asiat rauhanomaisesti.

– Kaikki kiistat on selvitettävä sivistyneeseen tapaan. Venäjä on aina suosinut tällaista lähestymistapaa. Olemme vahvasti vakuuttuneita siitä, että jopa kaikkein monimutkaisimmat solmut – on sitten kyse kriisistä Syyriassa tai Libyassa, Korean niemimaalla tai sanotaan vaikka Ukrainassa – täytyy ne avata mieluummin kuin lyödä poikki.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt