Pentagonin julkaisema kuva Kalifornian ohjuskokeesta. LEHTIKUVA / AFP Scott Howe

Vladimir Putin määräsi vastatoimia ohjuskokeelle

Venäjän asevoimat valmistelee ohjuslaukaisulle ”symmetrisen” vastauksen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt maan asevoimat valmistelemaan ”symmetrisen vastauksen” Yhdysvaltain suorittamalle ohjuskokeelle.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ilmoitti maanantaina testanneensa maasta laukaistavaa risteilyohjusta maan länsirannikolla. Ohjuksen kerrottiin osuneen kohteeseensa yli 500 kilometrin päässä.

Koe suoritettiin Yhdysvaltain vetäydyttyä vastaavat asejärjestelmät kieltäneestä INF-sopimuksesta. Pentagon painotti, että kyseistä ohjusta ei voi varustaa ydinkärjellä. Yhdysvaltain näkemyksen mukaan Venäjä rikkoi INF-sopimusta jo vuosia sitten käyttöönotetulla, tarvittaessa ydinkärkeä kuljettavalla SSC-8-ohjuksella.

CNN:n mukaan Putin käsitteli asiaa perjantaina turvallisuusneuvostonsa kanssa. Hallintoa ohjeistettiin arvioimaan Yhdysvaltain toimenpiteiden luoma uhka ja aloittamaan sen edellyttämät vastatoimet.

Myös YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli tilannetta torstaina Kiinan ja Venäjän vaatimuksesta. Venäjän YK-edustajan mukaan maailma on ”yhden askeleen päässä asevarustelukierteestä Yhdysvaltain geopoliittisten haaveiden vuoksi”.

Yhdysvaltain YK-edustaja Jonathan Cohen syytti puheenvuorossaan Venäjää sopimusrikkomuksista.

– Olemme täällä tänään, koska Venäjä halusi maailman, jossa Yhdysvallat täyttää INF-velvoitteensa, mutta Venäjä ei, Cohen sanoi.

Vladimir Putin käsitteli aihetta myös Helsingissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Hän vihjasi Yhdysvaltain aloittaneen ohjuskokeen valmistelut jo kauan ennen INF-sopimuksesta vetäytymistä.

– Joudumme vastaamaan amerikkalaisten toimenpiteisiin, Putin sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt