Hoitohenkilöstöä ja laivamatkustajia Länsiterminaalissa Helsingissä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Viron sosiaaliministeri: Suomella edessä vaikea koronavalinta

Tanel Kiikin mukaan Suomen matkustuslinja ei ole vielä varmistunut.

Viron sosiaaliministeri Tanel Kiik avaa Viron yleisradio ERR:n haastattelussa Suomen koronarajoituksia koskevaa keskustelua. Hänen mukaansa Suomen ratkaisuja maanantaina kommentoinut Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu puhui ”käynnissä olevista keskusteluista” varsinaisten päätösten sijaan.

– Tietääkseni todellisia päätöksiä ei tehdä Suomessa ennen torstaita. Heillä on edessään vaikea valinta, jonka perusteella Virosta, Ruotsista ja Norjasta tulijoiden olisi mentävä omaehtoiseen karanteeniin. Saamme tietää lopullisen päätöksen torstaina, Kiik sanoo.

Ulkoministeri Urmas Reinsalu totesi maanantaina, että vain työmatkalaiset olisivat 28. syyskuuta alkaen vapautettuja karanteenista tullessaan Virosta Suomeen. Suomi ei kuitenkaan ole ilmoittanut vielä tällaisesta päätöksestä. Kyse on koronaviruksen ilmaantuvuusluvuista. Viron tartuntamäärät ylittävät Suomen lievennetyn rajan eli 25 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 päivän aikana.

Reinsalun huomiot nousivat otsikoihin Suomessakin.

Tanel Kiikin mukaan matkailusta huolissaan ollut Reinsalu ei siis kuitenkaan pohjustanut puheitaan varmaan tietoon suomalaispäätöksestä.

Tiedepohjaisuutta

Sosiaaliministeri Tanel Kiik arvostelee Viron nykyisiä matkailurajoituksia ja karanteenisääntöjä vanhentuneiksi. Hän nostaa esiin muun muassa sen, että Viro on estänyt suoria lentoja maista, joiden koronatilanne on Viroa itseään parempi.

Kiik pitää järkevämpänä ajatuksena lukua, joka eläisi Viron koronatilanteen mukaan. Viro aikoo ministerin mukaan myös lyhentää riskimaista tulijoiden karanteenia 14 päivästä 10 päivään. Näin on jo tehty naapurimaa Latviassa.

– Tämän täytyy perustua tieteeseen ja tiedän, että [Viron hallitusta koronavirusepidemiassa neuvova] tiedeneuvosto tukee tällaista lähestymistapaa, jossa rajoitus voitaisiin suhteuttaa Viron lukuihin. Toisin sanoen, mikäli maan luvut ovat korkeampia kuin Viron, sovellettaisiin rajoitusta ja jos ei, sitten ei.

Viron karanteenimääräys koskee tällä hetkellä matkailijoita, jotka saapuvat maista, joissa uusia tartuntoja on todettu 14 päivän aikana yli 16 100 000 asukasta kohden. Suoria lentoja ei sallita niistä maista, joissa tartuntoja on yli 25 100 000 asukasta kohden.

Virossa on todettu viimeisen kahden viikon aikana noin 30 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt