X
SULJE MAINOS
Blue Spear 5G SSM -ohjus. www.iai.co

Virolle uusia ohjuksia – ”puolustuskykyyn merkittävä loikka”

Edistykselliseksi kuvatun ohjusjärjestelmän kantamaksi ilmoitetaan lähes 300 kilometriä.

Viron puolustushallinnon hankintakeskus kertoo solmineensa singaporelaisen puolustusteollisuusyrityksen kanssa sopimuksen meritorjuntaohjusjärjestelmän toimittamisesta Viroon. Ohjusjärjestelmän toimittava Proteus Advanced Systems on israelilaisen Israel Aerospace Industries -yhtiön ja singaporelaisen ST Engineering Land Systemsin yhteisyritys.

Hankittava Blue Spear 5G SSM -järjestelmä, jonka maksimikantamaksi ilmoitetaan 290 kilometriä, muodostaa uuden ja erittäin merkittäväksi luonnehditun suorituskyvyn Viron meripuolustukselle.

– Tämä meritorjuntaohjusjärjestelmä parantaa huomattavasti rannikkopuolustuksemme suorituskykyä ja lähettää selvän viestin, että olemme valmiita panostamaan alueelliseen ja yhteiseen puolustukseen, Viron puolustusministeri Kalle Laanet sanoo.

Merivoimien komentajan, lippueamiraali Jüri Saskan mukaan Blue Spear 5G SSM:stä on tulossa Viron meripuolustuksen kulmakivi vuosikymmeniksi eteenpäin. Sitä kuvataan täsmäaseeksi, joka toimii kaikissa sää- ja valaistusoloissa myös horisontin takana olevia liikkuvia tai kiinteitä maaleja vastaan.

Päätöksen ohjusjärjestelmän hankinnasta on tehnyt Viron hallitus pääministeri Kaja Kallaksen johdolla. Vaikka investointi on maan puolustusmenojen mittakaavassa poikkeuksellisen merkittävä, ratkaisun kerrotaan syntyneen nopeasti useiden kilpailukykyisten tarjousten joukosta.

Myös Suomen merivoimien Hamina-luokan ohjusveneisiin sekä valmisteilla oleviin Pohjanmaa-luokan aluksiin tulevat Gabriel-meritorjuntaohjukset toimittaa Israel Aerospace Industries, toinen Viron valitseman ohjusjärjestelmän takana olevista yhtiöistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt