Vladimir Putin. (Photo by Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Virolaispoliitikko varoittaa Saksaa myötäilystä: Vertaa Putinin aikaa Hitleriin

Europarlamentaarikko Tunne Kelamin mukaan vain Vladimir Putin voi lopettaa pakotteet muuttamalla politiikkaansa.

Saksalaisten lähentyvät suhteet Venäjään herättävät ihmetystä Virossa. Virolainen kokenut europarlamentaarikko Tunne Kelam varoittaa tekemästä Venäjän kanssa myönnytyksiä tilanteessa, jossa Venäjä ei ole muuttunut.

– Ainoa keino vaikuttaa häneen (Putiniin) on jatkaa yhtenäisellä linjalla. Hän rikkoi kansainvälistä järjestystä ja vain hän itse voi korjata asian vetäytymällä Krimistä, Kelam kommentoi Verkkouutisille. Kelam on osallistuu Euroopan keskustaoikeistolaisten puolueiden tapaamiseen San Sebastianissa Espanjassa.

Kelamin mukaan saksalaiset ovat aktivoituneet Venäjän suhteen niin puhein kuin teoin – huolestuttavinta on korkealla tasolla tapahtunut lähentyminen, mikä on johtanut sopimuksiin asti.

– Ministeri (Peter) Altmeier sopi taloudellisesta yhteistyöstä Venäjän kanssa hiljattain Pietarissa. Tämä on paljon vakavampaa kuin julistukset, Kelam sanoo.

Talousministeri Altmeier ja venäläinen kollegansa Maxim Oreshkin sopivat yhteistyöstä, jossa Saksa toimittaa teknologista osaamista Venäjälle, joka pyrkii nostamaan tuottavuuttaan. Saksassa on niin ikään herättänyt keskustelua itäisen osavaltion Saksin pääministerin Michael Kretschmerin linjaus, että Venäjän pakotteet pitäisi purkaa. Hän tapasi Vladimir Putinin Pietarissa.

– Eivät niinkään puheet vaan tärkeintä ovat teot, Kelam sanoo ja viittaa ministereiden allekirjoittamaan sopimukseen taloudellisesta yhteistyöstä aikana, jolloin pakotteet ovat edelleen voimassa.

Kalem muistuttaa myös siitä, että Euroopan neuvoston saksalainen sosiaalidemokraattijäsen on ehdottanut venäläisille normaalia puheoikeutta neuvostoon. Se vietiin venäläisiltä Krimin valtauksen jälkeen.

Peter Altmeier ja Michael Kretschmer ovat CDU:n jäseniä. Näin ollen Saksassa lähentymistä on nähtävissä molemmissa valtapuolueissa.

Kalem vertaa Venäjän kohtelua 1930-luvun loppuun ja Adolf Hitlerin Saksaan.

– Minusta me astuimme Krimin jälkeen vastaavaan aikakauteen kuin 1930-luvun lopulla. Kun Itävalta liitettiin Saksaan, sen jälkeen oli selvää, että Hitleriä ei voi saada tulemaan järkiinsä ja tottelemaan kansainvälistä oikeutta. Sama pätee Putiniin, Kelam sanoo vaatien Euroopalta yhtenäisyyttä.

Kelamin mukaan Saksan ja Venäjän lähentymisen taustalla on pitkä historia ja siitä saatava taloudellinen hyöty.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt