Ville Niinistö. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ville Niinistö: Ilmastotoimista hämmentävää kinaa

Europarlamentaarikon mukaan ympäristöä ylikuormittava talous on korjattava kaikessa.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö katsoo, että ilmastotoimien laajuudesta on hämmentävän turhaa kinaa. Hänen mukaansa Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n pääsihteeri, meteorologian tohtori Petteri Taalas on oikeassa pääratkaisuissa.

– Taalas oikeassa siinä, että energia ja fossiilien alasajo pääratkaisu päästöihin. Sitä murrosta EU tekee, Niinistö sanoo yhteisöpalvelu Twitterissä.

Niinistön mukaan ilmastotoimien tarpeen kaventaminen koskemaan vain sitä millä energia tuotetaan on kuitenkin rajallinen kulma ilmastokriisin koko luonteeseen.

– Se on tärkeää ja välttämätöntä korjata, kyllä, mutta jollei ympäristöä eri tavoin ylikuormittavaa taloutta korjata kaikessa, se ei riitä.

Taalaksen Ylelle esittämän näkemyksen mukaan pienet ilmastotoimet ovat turhaa näpertelyä. Hän kritisoi nykyisin esiintyvää “kärkevää ja syyllistävää ilmastoviestintää”.

– Vähän samantyyppistä on nähty uskonnollisissa piireissä. Kun äärikristityt kertovat asioita julkisuudessa, suuri yleisö kokee ahdistusta ja kokee asian kielteiseksi. Ilmastonmuutoksen torjunnassa on vähän samanlainen riski. Jos se edellyttää Pentti Linkola -tyyppistä elämää, suuri yleisö helposti torjuu sen.

Taalaksen mukaan halu rajoittaa kanssaihmisten liikkumisen, ruokavalion, asumisen tai vapaa-ajan vieton tapoja tai lapsilukua ilmastonmuutoksen torjunnan varjolla on varmasti nostanut monia ihmisiä takajaloilleen. Hänen mukaansa asioita joudutaan miettimään ilmaston, biodiversiteetin sekä talouden ja työllisyyden kannalta. Hän uskoo suuren yleisön hyväksyvän järkevät toimenpiteet.

– Tämä on se poliittisen päätöksentekijän kysymys. Mutta meillä on tekniset ja taloudelliset keinot tämä ongelma ratkaista, ja sen ei tarvitse muuttaa meidän arkielämäämme kovinkaan paljon.

Ratkaisut ilmastonmuutoksen torjuntaan löytyvät hänen mukaansa muuttamalla energiantuotanto fossiilienergiasta vesivoimaan, uusiutuvaan energiaan ja jossain määrin myös ydinvoimaan. Liikennejärjestelmä pitää hänen mukaansa muuttaa sähköiseksi ja biopolttoaineita sekä vetyä käyttäväksi.

Keskittymällä pelkästään siihen millä energia tuotetaan unohdetaan Niinistön mukaan se että 8-9 miljardin ihmisen maailmassa puhdasta energiaa ei riitä kaikille, jollei samalla korjata energiatehokkuutta, maankäyttöä ja muuta ylikulutusta resurssitehokkaammaksi. Taalas on asiassa eri linjoilla.

– Isoin päästön tuottaja on energiantuotanto, kakkosena liikenne, Suomen kaltaisissa maissa kolmosena ovat kiinteistöt ja asuminen. Sitten tulevat maankäyttöasiat ja ruokavalioasiat, jotka ovat selvästi pienempiä asioita. Niitäkin kannattaa harrastaa, mutta niillä emme kykene tätä ongelmaa ratkaisemaan.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt